Varumärket Mora

Mora Fotoklubb - för proffs och amatörer

Fotograferandet har förändrats radikalt – på dryga femton år har vi gått från film, pappersbilder och fotoalbum till mobilkameror, datalagring och publicering i sociala medier.
Men intresset för bilden finns kvar. Och Mora Fotoklubb lever och frodas, hela 70 år efter att klubben bildades.

Varje tisdagkväll höst och vår träffas ett gäng fotointresserade i Mora Fotoklubbs lokaler i Rosa Huset. Om det är fint väder går de ut och fotograferar, om det är mindre bra stannar de inne, analyserar bilder och lär sig mer om hur kameran fungerar.
– De senaste träffarna har vi till exempel hjälpts åt att justera autofokus på de olika kameraobjektiven för att få bättre skärpa i bilderna, säger Lars Hansson, cirkelledare.

Mora fotoklubb beskriver sig som ”en klubb där alla med stort intresse för fotografi kan träffas, oavsett ålder”. Och medlemmarna varierar från professionella naturfotografer till unga fotografer som köpt sin första kamera.

"Vi som varit med ett tag hjälper de som är nya. Och som all folkbildning är fotoklubben deltagarstyrd - vi utgår från det våra medlemmar vill göra".

Årligen deltar Mora Fotoklubb i fototävlingen Siljanscupen, där klubben ifjol dessutom stod som arrangör.
– Varje fotograf lämnar in tre bilder – en i färg, en svartvit och en digital. Som jury har vi anlitat en fotoklubb i Örebro för att få en objektiv bedömning. Det är kul och lärorikt att läsa av andras bilder, säger Lars Hansson.

Klubben anlitas även för uppdragsfotografering, som bidrar till att finansiera verksamheten.
– Vår största aktivitet är fotografering av den årliga talangjakten. Men vi hjälper också föreningar med bilddokumentation – vi har bland annat fotograferat för Orsa konståkningsklubb, Mora IK och Kulturskolan Miranda. Och i somras dokumenterade vi Mora Pride, vilket var jättekul.

I fotoklubbens lokaler finns fortfarande framkallningsutrustning och ett mörkrum. Men det används sällan, säger Lars Hansson.
– Våra medlemmar fotograferar uteslutande digitalt, både med mobilen och avancerade systemkameror. Det är ju mycket snabbare och billigare samtidigt som dagens digitalkameror håller proffskvalitet.

När klubben är ute och fotograferar är det många som kommer fram och ställer frågor. Och återväxten är bra, även om många unga medlemmar slutar när de flyttar från Mora för att studera.
– I framtiden planerar vi att synas lite mera genom att arrangera och delta i utställningar. Vi har så många duktiga fotografer att det vore synd att inte visa upp deras bilder för en större allmänhet

Uppdaterad: 29 augusti, 2019
Facebook Twitter Linkedin