Varumärket Mora

Mora MK: Full fart året runt

Två hjul, fyra hjul eller medar? Hos Mora Motorklubb spelar det ingen roll – här finns ett brett utbud året runt.
– Klubben växer – framför allt inom motorcross – och vi har satsat mycket på våra banor senaste åren, säger ordförande Johan Lithén.

Med sina 75 år på nacken är Mora Motorklubb en av de äldsta föreningarna i kommunen. Och den är aktivare än någonsin.
– Framför allt ökar intresset för motorcross, hos både tjejer och killar i alla åldrar. Vi har en fin sandbana som vi är ensamma om i regionen och både våra egna medlemmar och aktiva förare från andra klubbar deltar i vår crosskola. Klubben arrangerar också årligen en deltävling i Dalacrossen, som är en cup om fyra deltävlingar, säger Johan Lithén. 

Klubben har två motorcrosscyklar för de som vill prova på, men för att delta i utbildningen krävs att man har en egen cykel. Och de allra flesta förare som utbildar sig fortsätter sedan att tävla för klubben.
– För de förare som hellre vill köra i terrängen har vi även en endurobana vid motorgården. De cyklarna har belysning och lite mjukare fjädring än crosscyklarna, men skillnaden är liten så det går bra att testa enduro med en crosscykel.

För de som föredrar fyrhjulingar har klubben en gokartanläggning som är öppen sommartid. Där finns det även bilar som allmänheten kan hyra – något som har blivit populärt senaste åren.
– Och så arrangerar vi folkracetävlingar en gång varje år. Idag har vi ett tiotal aktiva förare men vi hoppas på en nytändning då vi planerar att bygga ett alternativspår ute på banan.


Vintertid arrangerar Mora Motorklubb en snöskoterskola för de allra yngsta och håller även flera tävlingar. Under vinterhalvåret delar snöskoter- och crossektionen på banan, som delvis plogas upp så att motorcrossförarna kan köra året runt. Förra vintern kördes både SM och NM i snöskoter på Mora MKs bana.

Mora Motorklubb är en förening för alla som har någon form av motorintresse, oavsett kön och ålder.
– Vår ambition är att vara en bred klubb som framför allt vänder sig till ungdomar och folk som vill ha skoj inom motorsporten. Och det krävs inga förkunskaper, så alla är hjärtligt välkomna att besöka våra allmänna träningar tisdag- och torsdagkvällar, säger Johan Lithén.

  • Bildades 1944.
  • Har 181 medlemmar.
  • Verksam inom motorcross, enduro, gocart, folkrace och snowcross.
  • Har flera banor vid Mora-Siljan flygplats.
  • Läs mer på www.moramk.se
Uppdaterad: 1 oktober, 2019
Facebook Twitter Linkedin