Varumärket Mora

Mora Scoutkår - över 90 år och fortsätter växa

Alla kan vara med, på sina egna villkor. Det är den enkla filosofin bakom scoutrörelsen. Och Mora Scoutkår, som fyllde 90 år 2017, växer så det knakar just nu.
– Fler och fler blir intresserade av friluftsliv, säger ordförande Christina Lekskog Boggby.

Scouterna är något av en institution i samhället och organisationen är i princip densamma som i början av 1900-talet, även om åldersgrupperna har bytt namn under åren. Plus att pojkar och flickor idag går tillsammans.
– I varje scoutkår finns det fyra avdelningar. Mellan åtta och tio år är du spårare, de två följande åren är du upptäckare, när du fyllt tolv blir du äventyrare och från femton är du utmanare fram till dess att du blir ledare, säger Christina Lekskog Boggby.
Varje avdelning har drygt tjugo barn och två till fyra ledare. Totalt är de strax under hundra medlemmar – men de skulle kunna vara fler.
– När Sverige arrangerade ett internationellt scoutläger 2011 fick rörelsen ett uppsving. Och i år har vi för första gången fått lov att upprätta en kölista. Vi vill självklart ta in alla barn som söker men behöver fler ledare, annars är det svårt att bedriva en bra verksamhet. Som scout kan du stanna i kåren hela livet och utbilda dig till ledare hos oss. Tyvärr är det tufft med återväxten, men då och då får vi in en förälder och de tas emot med öppna armar.

Så vad gör ni i scouterna nuförtiden?
– Vi är utomhus väldigt mycket, året runt. Vi paddlar kanot, lär oss knopar, lagar mat utomhus och jobbar med snö. Allt som är kul är scouting, brukar jag säga.
Grupperna träffas en gång i veckan i scoutstugan bortanför badplatsen i Kråkberg, och både höst och vår drar de ut på hajk – en utflykt med övernattning – tillsammans med andra scoutkårer.
– Vi åker också på läger en gång per år – antingen ordnar vi själva eller så reser vi bort. Förra sommaren var vi på ett stort läger i Trondheim och nu i somras var vi på Vässarö. Det var första gången vi reste utanför Sverige och det var väldigt lyckat, säger Christina Lekskog Boggby.
Hon poängterar att alla kan delta utifrån sina egna förutsättningar och att det varken krävs några förkunskaper eller någon särskild utrustning.
– Vi har lättsamt och roligt tillsammans. När ett barn börjar hos oss blir ofta deras syskon medlemmar också. Och det är ju ett betyg så gott som något.

  • Bildades 1907 och är en del av den världsomspännande scoutrörelsen.
  • Har ett eget kårhus i Kråkberg.
  • Har strax under hundra medlemmar från åtta år och uppåt.
  • Läs mer på www.morascout.org
Uppdaterad: 16 september, 2019
Facebook Twitter Linkedin