Varumärket Mora

Moras meste mångsysslare

Moras mest kända röst? Ja, den som till äventyrs inte vet vem Roger Zakrisson är har förmodligen hört Moras mesta mångsysslare sjunga, spela musik eller prata i Radio Siljan. Ibland undrar man hur han hinner med.
– Det beror på att jag älskar det jag gör, säger han.

Sveriges yngsta turistchef

Roger Zakrisson har en bakgrund som marknadschef, försäljningschef och en gång i tiden Sveriges yngsta turistchef för Mora turistbyrå. Men för knappt tjugo år sedan bestämde han sig för att byta liv och satsa på att bli underhållare på heltid.
– Jag kom till en punkt där jag inte gillade det jag höll på med. Jag hade inte roligt, helt enkelt. Då hade vi precis köpt en gård i Vika och hade två småbarn med ett tredje på gång. Så tajmingen var väl inte perfekt, men jobben började rulla in redan första dagen. Och på den vägen är det.

Sedan dess har Roger gjort sig ett namn som musiker, trubadur, konferencier, radioröst och marknadschef på Radio Siljan. Om det arrangeras ett event någonstans i Ovansiljan är det troligt att han är med på ett hörn, ofta både som konferencier och underhållare.

Roger började spela musik redan i tioårsåldern och var sångare i dansbandet Blitzers i många år. Han har också hunnit med att spela in två soloplattor i USA och uppträder regelbundet med kvartetten Tant Raffa & Roger. Och så har han precis avslutat föreställningar med Midvinterblot på Tomteland, där han spelar vikingen Nökve Galte.

Vigselförrättare och begravningsofficiant

Som om inte detta vore nog är Roger dessutom borgerlig vigselförrättare och begravningsofficiant.
– En bekant som gick bort hade bett att jag skulle hålla i begravningen. Det kändes jättekonstigt men efter att ha funderat bestämde jag mig för att tacka ja. Och sedan dess får jag många förfrågningar – senast förra veckan höll jag två borgerliga begravningar. Eftersom jag jobbar som estradör och underhållare blir det ganska ljusa ceremonier, vilket många uppskattar.

För knappt två år sedan höll dock allt på att gå åt skogen då Roger fick en tumör på hörsel- och balansnerven.
– Det var en jobbig operation och en lång rehabilitering. Jag är döv på höger öra sedan dess och fick lära mig att gå igen. Helt återställd blir jag aldrig men idag märker jag inte så mycket av det. Och jag har fått massor av uppmuntran och glada tillrop under sjukdomstiden. Trots sjukdomen lever jag ett drömliv idag, och sextio år fyllda känner jag att jag faktiskt kan välja vilka uppdrag jag vill ta.

Uppdaterad: 13 januari, 2020
Facebook Twitter Linkedin