Varumärket Mora

Ny deckarserie i Siljansbygden

Med över en miljon sålda böcker vet succéförfattaren Ninni Schulman hur man fångar läsarna. Efter sju deckare i värmländska Hagfors har hon bytt landskap och skapar ny spänning i sina egna barndoms-trakter kring Mora. Våmhus och Sollerön är de första platserna där med mordgåtor i den nya deckarserien Siljan-serien.

Ninni Schulman debuterade som författare 2010 och har byggt upp en trogen läsarkrets. Hon är född och uppvuxen i Värmland men bor idag i Stockholm.
– Det hade varit lätt att fortsätta Hagfors-serien, men jag ville utvecklas. Jag kände mig klar med Värmland och instängd i Hagfors. Det blev naturligt att välja Siljansområdet, då jag tillbringat mycket av min barndom hos min morfar i Siljansfors, säger Ninni över en fika på Mora Kaffestuga.

80-talets Mora

Hon har nyss haft lansering av ”Käraste Lena” i samarbete med Akademibokhandeln i Mora. Det är den andra boken i Siljan-serien där Sollerön och Mora är navet i berättelsen. Den första boken ”Som vi lekte” utspelar sig i Våmhus och har redan nått över 150 000 läsare. Båda böckerna utspelar sig på 80-talet.
– 80-talet väcker många minnen och det är tacksamt att skriva om en tid då det inte fanns några mobiltelefoner eller datorer med i bilden. Det blir en annan slags berättelse, när svaren inte finns i en mobiltelefon.
Siljan-serien bygger på huvudpersonen Ingrid Wolt som inte kan komma tillbaka till sitt liv som det varit. Efter ett fängelsestraff flyttar hon till Våmhus, en plats där ingen vet vem hon är. Hon startar en byrå som privatspanare.
– Jag tycker om att hon är en kantstött polis med en juridisk moral och en verklig moral som prövas.
Ingrids förflutna vävs in i berättelsen och skapar en egen historia som läsaren vill har svar på. Samtidigt som hon försöker lösa brott kämpar hon för att få tillbaka vårdnaden om sin dotter.

Vardagsnära deckarstil

I Hagforsserien byggde Ninni böckerna kring sina egna erfarenheter som journalist på landsbygden. Nu har hon hittat ett nytt grepp.
– Det är spännande när folk börjar om sina liv. Jag har fäst mig vid människor som startar om och står inför något helt nytt.
– Ingrid har mycket i sitt bagage, jag kan leka länge med henne som privatspanare. Jag kan koppla många olika mysterier kring henne och nysta i olika historier, det behöver inte vara ett mord.
Ninnis deckarstil är vardagsnära, hon skriver om vanliga människor med både bra och dåliga sidor. Hon är noga med vilka karaktärer som får ta plats i berättelsen och vad de tillför. Med en mordgåta, trovärdiga villospår och intriger skapar hon spänning från första sidan.
– Karaktärerna har egenskaper som vi själva har och berättelserna bygger på nära relationer där mördarna oftast är i närheten.

Miljöbeskrivningar

Siljansbygden är tacksam att beskriva, det finns många kända platser med högt symbolvärde. För att skapa en känsla för miljön har hon gjort noga research.
– Många känner igen sig i platser och jag försöker ta fram det specifika för trakten. När jag skrev "Som vi lekte" fick jag via Facebbok kontakt med några bybor i Våmhus som ville hjälpa mig få koll på omgivningen. De berättade allt jag behövde veta, vi åkte runt med en karta och tillsammans bestämde vi var mordplatsen skulle vara.

Ny läsarkrets

Den nya Siljan-serien har fått stor uppmärksamhet och lockat nya läsare.
– För första gången blev jag nominerad till Svenska Deckarakademins pris för Bästa svenska kriminalroman 2023. Det känns stort att bli uppmärksammad, men läsarnas uppskattning värderas högst.

Uppdaterad: 24 juli, 2024
Facebook Twitter Linkedin