Varumärket Mora

Ny utbildning leder till jobb inom modern teknik

I höstas började första kullen studenter vid den nya yrkeshögskoleutbildningen i robot- och CNC-teknik i Mora. Utbildningen sker i nära samarbete med ett 20-tal företag inom tillverkningsindustrin i Dalarna och är viktig för kompetensförsörjningen i länet.

Industrin är Dalarnas största näringsgren inom privat sektor och sysselsätter cirka 20 000 personer. Det utgör mer än 16 procent av alla sysselsatta i länet. Den nya yrkeshögskolan i robot- och CNC-teknik i Mora startades för att möta den lokala tillverkningsindustrins behov av arbetskraft.
– Den här utbildningen är viktig för kompetensförsörjningen, inte bara för Mora utan för hela Dalarna. Utbildningen har brett stöd i Dalarna och engagerar ett 20-tal företag från Mora, Orsa, Älvdalen, Vansbro, Dala-Järna, Malung, Falun och Borlänge. Här finns ett brett spektrum av företag med olika inriktning, men gemensamt för dem är att de arbetar med modern teknik och har ett starkt utvecklingsfokus. Det ger mycket bra möjligheter att utvecklas inom många områden och inte minst goda chanser till ett intressant jobb. Engagemanget innebär är att företagen ställer upp med så kallade LIA-platser och några engagerar sig även i ledningsgruppen för utbildningen, säger PeO Sjöberg, projektledare vid Industriellt Utvecklingscenter i Dalarna (IUC).

Teoretiska kunskaper i praktiken

Den ettåriga utbildningen är eftergymnasial, vänder sig till sökande från hela Sverige och leder till en yrkeshögskole-examen inom robot- och CNC-teknik. Utbildningen kan delvis genomföras på distans, för studenter boende utanför Mora. Den första utbildningsomgången startade i höstas med 12 studenter. Anders Skogs är utbildningsledare vid Mora Yrkeshögskola.
– Utbildningen är upplagd så att det är tre dagar i skolan och två dagar med hemstudier. Eftersom tio av utbildningens 40 veckor består av LIA (lärande i arbete) får studenterna direkt använda sina teoretiska kunskaper i praktiken ute på företagen. Det är motiverande för dem och det märks inte minst när de kommer tillbaka till skolan igen. Därför är samarbetet med industrin avgörande.

Industrin – en framtidsbransch

Under utbildningen lär sig eleverna allt från manuell bearbetning till programmering av robotar.
– Vi automatiserar och det finns en hög andel robotar inom tillverkningsindustrin – men vi måste ha kompetens för att kunna köra dem. Vi brukar säga att vi anställer tre personer per robot och de personerna är inte lätta att hitta. Därför är den här utbildningen väldigt viktig och det är därför vi är engagerade i det här, säger Yngve Eriksson, Produktionsteknisk chef vid FM Mattsson Mora Group.
Tillverkningsindustrin är en framtidsbransch som kräver många olika typer av kompetenser.
– Många har en förutfattad mening om att det inte går att påverka industrin men det är precis tvärt om. Kommer man med bra idéer går de att genomföra. Det är också häftigt att se när verktygsmakare från den gamla skolan möter den unga, hungriga datagenerationen och de får utbyte av varandra. Det är då det händer grejer, säger Andreas Wessung, VD vid Mora CNC.

Peo Sjöberg, projektledare vid Industriellt Utvecklingscenter i Dalarna, till vänster, och Anders Skogs, utbildningsledare vid Mora Yrkeshögskola.

Utbildning som leder till arbete

Utbildningen i robot- och CNC-teknik vänder sig till personer som är intresserade av att utbilda sig och arbeta inom industrin; oavsett om man precis gått ut gymnasiet, varit yrkesverksam ett tag, vill byta kompetens eller redan arbetar inom industrin och vill höja sin kompetens.
– Utbildningar på Yrkeshögskolor leder generellt till arbete direkt efter avslutad utbildning och här sticker vi ut hakan och vågar i stort sett garantera jobb efter avslutad utbildning. En viktig orsak till att utbildningen leder till arbete är det starka samarbetet med det lokala och regionala näringslivet, säger PeO Sjöberg.
Nästa utbildningsstart vid Mora Yrkeshögskola är i höst. Läs mer på Mora Ykreshögskola >>

Therese Johansson, HR-ansvarig, och Mats Östling, ansvarig inom produktion och logistik, båda vid Morakniv är positiva till den nya yrkeshögskoleutbildningen.

Text & foto: Sofia Jemthans

Uppdaterad: 23 mars, 2020
Facebook Twitter Linkedin