Varumärket Mora

Nya äventyr i Sagolandet

Spännande sagofigurer, musik och massor av äventyr – och allt utspelar sig utomhus. Tomteland är det optimala besöksmålet för familjer i sommar.
– Vi har öppet hela sommaren och kan dessutom bjuda på flera nyheter. Vi vill ju hela tiden utvecklas och växa, säger Camilla Collett, ägare och vd för Tomteland.

När Tomteland öppnade i Gesunda för drygt 35 år sedan fanns där skog, sjöar,Tomtens by och inte så mycket mer.
– Tomten har en fantastisk dragningskraft i november och december. Men det räcker ju inte för att driva en växande temapark – inte i vår region, där sommaren är högsäsong. Därför kontaktade ledningen mig i mitten av nittiotalet för att utveckla ett koncept som fungerar året runt, säger Camilla Collett.

Sagoland som vuxit med åren

Resultatet blev det sagoland som sedan dess har vuxit bit för bit.
– Vi hämtar inspiration från både vår nordiska mytologi och den klassiska sagovärlden. Utifrån detta skapar vi berättelser med levande teater och musik i parkens olika sagovärldar.
Camilla har jobbat på Tomteland som konceptutvecklare, parkchef och VD. Efter några års paus fick hon 2018 erbjudande att ta över parken.
– Vi tackade ja direkt. Jag säger ”vi” eftersom jag driver parken tillsammans med min man och våra tre barn som är 19, 23 och 26 år. Alla barnen har vuxit upp här bland älvor och troll – Tomteland har blivit en livsstil för hela familjen. Barnen har utbildat sig inom musik, ljudteknik, konst och scenografi. Nu jobbar alla på Tomteland.
De är dock inte ensamma. Tomteland sysselsätter ett tiotal fast anställda medarbetare och under högsäsong jobbar över sextio personer från hela landet här.
– Vi är både teater, restaurang och försäljning och har öppet sju dagar i veckan. Så det krävs rätt stora resurser.
Som de flesta andra verksamheter har Tomteland haft det tufft sedan coronan lamslog stora delar av världen.
– När det inte är högsäsong har vi vanligtvis daggrupper, kvällsengagemang, kalas och konferensgrupper, något som helt avstannat sedan efter sportlovet, säger Camilla Collett.

Med inspiration från nordisk mytologi och klassiska sagovärlden har figurer som Drakälvan vuxit fram.

Utomhusaktiviteter

Ändå är hon optimist och ser fram emot sommaren.
– Alla våra aktiviteter är utomhus, på en yta av hela arton hektar så det är lätt att hålla avstånden. Tomteland är en jättebra aktivitet för alla som vill ha en unik och spännande upplevelse utomhus.
I sommar kan familjen Collett dessutom presentera flera nyheter.
– Förra ägaren Grönklitt gjorde viktiga investeringar i infrastrukturen men lämnade de roliga projekten åt oss. Vi har skapat nya sagomiljöer runt om i parken och tredubblat teaterensemblen för att få hela sagoparken mer levande.
Den stora nyheten i sommar är Draklandet – för två år sedan dök det upp ett stort drakägg på Tomteland. Sedan kom drakbebisen och i år finns här sammanlagt tre olika drakar, som interagerar med både skådespelare och publik.
Just interaktionen med barnen är viktig, betonar Camilla.
– De får hela tiden vara med och påverka. Vi har också ett pedagogiskt syfte med Tomtelands verksamhet – alla aktiviteter landar i vårt budskap att ta hand om naturen, djuren och varandra och veta om att man är bra som man är.

Utvecklar parken

Familjen Collett är nu inne på sitt tredje år som ägare av Tomteland och de fortsätter utveckla parken tillsammans med medarbetarna. Här finns idag platser som Älvornas rike, Sagotorget, Häxans hus, Trollrike, Alvens hus, den Förtrollade skogen och nya Drakland med flera. Men det finns plats för mycket mera.
– Vi är jättestolta att vi är en helt vanlig familj som driver en privatteater mitt ute i skogen, långt ute på landsbygden. Vi älskar den här parken, den är en del av vårt DNA och vi ser framtiden an med tillförsikt.

Text: Krister Insulander / Foto: Tomteland

Uppdaterad: 2 juli, 2020
Facebook Twitter Linkedin