Varumärket Mora

Nyheter från Mora Bryggeri

Öl och must hör påskbordet till och i Mora har vi möjlighet att välja närproducerat. Familjebryggeriet Mora Bryggeri är i ständig utveckling och nyligen utökades det stora sortimentet med två nya öldrycker - en Zorn-öl och en Dala-IPL.

Mora Bryggeri har haft bråda dagar i bryggeriet. Den befarande Corona-krisen vände till något positivt och i början 2021 lanserades två nya produkter från det lokala familjebryggeriet.

En Zorn-öl har länge funnits som en idé hos bryggarparet Eva och Jörgen Andersson. Men det var när Zornmuseet kom med förfrågan om en jubileumsöl inför minnesåret 2020, 100 år efter Zorns död, som planerna tog fart. Dock blev projektet framskjutet i ett år, men i början på 2021 kunde Zorn-ölen äntligen lanseras – en tyskinspirerad ale.
– Anders Zorn var ju son till en tysk bryggmästare så kopplingen mellan Zorn och öl är självklar, säger Ellinor Andersson Stridh på Mora Bryggeri.
Anders Zorn båda föräldrar jobbade på bryggeriet von Düben & Co
i Uppsala när de träffades. Pappan Leonard Zorn var från Tyskland och jobbade som bryggmästare och mamman Grudd Anna Andersdotter
jobbade som buteljsköljerska på bryggeriet.

Zorn och Mora Bryggeri

Det finns även en koppling mellan Zorn och Mora Bryggeri som har funnits i över 100 år. I början på 1900-talet framställde bryggeriet en pilsner där
etiketten är en bild på Gustav Vasa-statyn som Anders har skapat. Med tillåtelse av Anders Zorn använder Mora Bryggeri samma bild än idag.
– Nu pryder självaste Anders etiketten på vår nya öl. Vi är glada att knyta an till Zorn och mycket stolta över samarbetet med Zornmuseet.

Dala-IPL en stor nyhet

Parallellt med Zorn-ölen har bryggeriet jobbat intensivt med ytterligare en nyhet, Dala-IPL som sedan 1 mars finns på Systembolaget runt om i Sverige. Lanseringen är en viktig milstolpe för familjebryggeriet.
– När Systembolaget gick ut med en offertförfrågan på en svensk India Pale Lager kände jag direkt att det var något för oss. Vi är duktiga på lager, det är en öl-stil som passar oss.
Vid förfrågan sätter Systembolaget förutsättningarna och bryggerierna skickar in prover för bedömning. Av 45 provade India Pale Lager fick Moras Dala IPL högsta provpoäng och blev utvald att säljas på 224 systembolag över hela landet.
– Jag minns när vi fick beskedet att vi tagit hem ordern. Jag var nyss hemkommen från BB med vår son och det var min födelsedag. Vi hade verkligen anledning att fira.
Mora Bryggeri har vunnit många utmärkelser genom åren, men detta är extra stort när de nu når en bred kundkrets.
– Vår Dala-IPL stärker inte bara oss som varumärke utan hela Dalarnas. Vem vill inte dricka en god öl ur en vacker flaska med kurbits på?

Text: Sara Axelsson

Uppdaterad: 1 april, 2021
Facebook Twitter Linkedin