Varumärket Mora

På cykel genom Mora

Familjen Zaal har rest mycket och bott på många platser genom åren. I Mora har de hittat sin bas och trygga plats för både äventyr och vardag. Här lever de ett aktivt liv där cykeln har en central roll och hållbara val står i fokus.

Resor samt arbete och studier på olika platser i Sverige och utomlands var under många år familjens liv. När det 2013/2014 var dags för AT-tjänst för Tomas, som då studerat till läkare, hade man ett antal alternativ på listan. Ett av dessa var Mora och efter att ha funderat och utvärderat föll valet på just denna plats.

– Mora var för oss en fin kompromiss. Vi hade då fått vårt första barn och Mora kändes som en lagom stor stad med ett bra utbud men ändå nära till allt, inte för långt upp i Sverige och med riktigt vinter. Skidåkningen var något vi båda hade saknat, berättar Frida. Jag är lärare och det fanns också bra möjligheter för mig i Mora.
När AT-perioden var slut hade också ett andra barn kompletterat familjen och det blev naturligt att stanna kvar i Mora.
– Här är väldigt tryggt och härligt för barn att växa upp. Närheten till skogen och naturen är något vi vill ge våra barn. Vi har skid- och löparspår runt knuten vid vårt hus. Sen finns också ett rikt föreningsliv inom både idrott och kultur. Kulturskolan Miranda till exempel, med sitt breda utbud av kurser för barn och unga är toppen.

Lådcykel ersätter bilen

För tre år sedan skaffade familjen en lådcykel som en del i att leva mer långsiktigt hållbart. Med den löser man i stort sett hela vardagslivet – storhandling, skjutsa till förskola, skola och aktiviteter och så vidare – sommar som vinter. Bilen används när man ska på längre resor som fjällsemester till exempel. Frida brinner för att få fler att välja cykeln som transportmedel.
– ”Under milen ställ bilen” tycker jag är en bra utgångspunkt. Att pendla till jobbet ger både vardagsmotion och mindre miljöslitage.
Intresset för cykling överlag men också just lådcyklarna ökar. Även i Mora tillkommer ett par nya lådcyklare varje år.
– Om det är något jag skulle vilja förbättra i Mora så är det att underlätta cyklingen. Både förbättrad infrastruktur, för att göra valet cykel säkrare och enklare, men också tillgängliggöra många av Moras fina områden för cykel än mer.

Äventyret börjar i Mora

Resor har alltid varit en stor del av familjens liv och en favorit är att tågluffa. Det går utmärkt att kliva på tåget i Mora och fortsätta ut i Europa. De senaste resorna har bland annat gått till Italien och Tjeckien.
– Att åka tåg är ett suveränt sätt att upptäcka ett land tycker jag. Resan blir en del av upplevelsen och tåget ger också möjlighet att vara flexibel. Och barnen älskar våra tågluffar.
Förutom resor njuter familjen ofta av guldkorn i närområdet. Aktiviteter utomhus står högt på listan. Skidåkning, löpning, cykling eller långfärdsskridskor på Siljan eller Orsasjön. Paddla kanot eller bada på härliga badplatser.
– Vi älskar att göra saker ute, och prylar för cykling och annan sport- och friluftsutrustning konsumerar vi gärna.
– Gillar också gemenskapen i en klubb eller träningsgrupp och Mora har ett stort utbud av möjligheter här. Jag cyklar med Perbellum Sportsällskap och planerar att starta upp en mamma-barn grupp på MTB genom Friluftsfrämjandet framöver.

God mat från egna trädgården

Familjen Zaal bor i en villa Morkarlby i centrala Mora. I trädgården odlar de bland annat potatis, morötter, spenat, tomat, örter, massor av bär och Rättviks-ärtor. Dessutom har de höns som ger färska ägg till frukosten.
– Vår trädgård är en vildvuxen historia, vi prioriterar det vi kan äta men i övrigt växer det fritt. Vi köper närodlat och ekologiskt så långt det är möjligt.
Matbutikerna i Mora är lyhörda och tar gärna hem produkter efter önskemål. Dessutom finns butiker som Solitt Frukt och Grönt, Älvdalslax, Hansjö Mejeri och andra lokala försäljare som ger bra möjligheterna till att handla mer hållbart.
– Vi är inga trädgårdsproffs, men vi testar oss fram. Och vi har tur som har fantastiska grannar som ställer upp och hjälper oss med odling och höns när det är dags för äventyr, avslutar Frida.

TEXT: LINN LÖFMAN / FOTO: SARA AXELSSON
Uppdaterad: 15 oktober, 2020
Facebook Twitter Linkedin