Till Mora kommuns webbplats
Till Mora kommuns webbplats

Rätt vägval i skog & förening

IFK Mora Orienteringsklubb är både en stor och framgångsrik klubb med 470 medlemmar. En gedigen barn- och ungdomsverksamhet ger en stor bredd, och toppen med de elitsatsande konkurrerar i världstoppen. Att utmana både kroppen och hjärnan samtidigt som man får uppleva naturen är delar som lockar många till orienteringens värld.

Intresset för att ge sig ut i skogen med en karta och leta kontroller har stadigt ökat de senaste årtiondena och föreningen har idag 470 medlemmar i alla åldrar, en stor klubb för att vara inom orientering i Sverige. Förutom den vanligaste formen av orientering, med löparskor på fötterna, har klubben verksamhet inom skidorientering och mountainbike-orientering. Dessutom är man en del i det Sverigeövergripande friskvårdsprojektet Hittaut.
– Mountainbikeorienteringen (MTB-O) är den nyaste disciplinen som bara
funnits ett 10-tal år. Moras terräng är perfekt för denna variant och vi har också nått stora framgångar både nationellt och internationellt på MTB-O, berättar Lars Ambrosiusson, ordförande i föreningen.

Alla kan orientera

Orienteringens olika grenar, tävlingsformer och nivåer gör att nästan alla kan hitta något som passar just dem. Det gör också att orientering lämpar sig bra att göra tillsammans i familjen eller med vänner och en klubb fyller ofta en viktig social funktion.
– Många vill naturligtvis tävla men orientering som motionsform är det vi ser växer mest. Nybörjargrupper för vuxna och grupper med barn och vuxna tillsammans är exempel på utveckling på motionssidan, säger Lars Ambrosiusson.
Föreningen har en stor barn- och ungdomsverksamhet med allt från nybörjare till högre nivåer av svårighet.
– Vi jobbar mycket på individnivå i våra grupper, alla ska känna sig sedda och det ska vara roligt och utvecklande oavsett vilken nivå man är på, berättar ungdomsansvarig Elisabeth Åkerbjär. Elisabeth fortsätter:
– Inom orienteringen kan alla prestera utan att man behöver tävla och jämföra sig med varandra och det lägger vi mycket fokus på för barn- och ungdomsgrupperna. Man kan alltid hitta små saker att vara nöjd med och delar att utveckla. Vill man tävla så finns de möjligheterna, men vi försöker avdramatisera tävlandet och fokusera på att ha roligt tillsammans.

Bredd och topp

Klubben har stor bredd men också en topp med ett 40-tal elitaktiva inom de tre disciplinerna. IKF Mora OK har gott renommé och elitlöpare söker sig varje år till föreningen, både från Sverige och internationellt. Klubben har en deltids-anställd elittränare som har sin bas i Schweiz.
– Vi har fina medaljchanser i alla grenar. Framgångsrikast har vi hittills varit inom skidorientering där vi bland annat har flera landslagsåkare, berättar Björn Wrahme, klubbens elitansvarig. På Mora gymnasium finns idrottsutbildning med riksintag inom skidorientering, säkerligen också en faktor för klubbens framgång i denna disciplin, fortsätter Björn Wrahme.
– Många av våra barn och ungdomar ser upp till eliten och de blir en viktig inspirationskälla för att fortsätta utvecklas, säger Elisabeth Åkerbjär.
– Vår förening behöver både bredden och toppen för att vara en stark livskraftig klubb, framhåller Lars Ambrosiusson.

Fler har hittat ut

För femte året har IFK Mora OK varit en del av det Sverigeövergripande friskvårds-projektet Hittaut. Deltagarantalet som letat checkpoints, som kontrollerna kallas när det gäller Hittaut, har fördubblats varje år och nära 1900 personer registrerade sig under 2020.
– I år har vi sett en ökning och många nya människor har testat Hittaut-konceptet, berättar Anders Claesson som är föreningens ansvarig för Hittaut. Väldigt roligt att fler vågar prova på och omkring 15% säger sig också vara intresserade av att fortsätta med vanlig orientering efter att man testat Hittaut.
– I Hittaut kan man, förutom traditionell karta, använda app och även GPS-koordinater för att hitta checkpointsen. Det gör att fler lockas och vågar testa vilket vi ser är positivt för hela orienteringssporten, säger Anders Claesson.

Klubben arrangerar tävlingar

IFK Mora OK arrangerar både SM-tävlingar och mindre tävlingar på lokal- och distriktsnivå. Nästa större arrangemang är SM i medeldistans och stafett som kommer gå i september 2022, flyttat från 2021 på grund av pandemin.
– Nu får vi vänta lite längre men det ska bli otroligt kul att bjuda på orientering i högsta klass under SM-tävlingar i Mora, säger Björn Wrahme som också är banläggare till SM.
Klubben står även bakom Mora Trail som efter fem år blivit ett populärt lopp med runt 500 deltagare. Här finns möjlighet för löpare från 5 år till elit att utmana sig i olika distanser. Från 2019 är loppet också utvalt som ett av 15 traillopp i Sverige i Trail Running Sweden Tour.
– Traillöpning ligger nära orienterings-sporten och det fanns en efterfrågan på den här typen av lopp i Mora, berättar Björn Wrahme, tävlingsledare. Vi erbjuder fina banor i omväxlande terräng och målsättningen är att loppet, oavsett distans, ska vara en upplevelse. I juli 2021 hoppas vi kunna genomföra Mora Trail igen, säger Björn Wrahme.

Orientering är frihet

Man kan ha helt olika mål och drivkrafter i sitt utövande av sporten. Oavsett vilken nivå du är på är Lars, Elisabeth, Björn och Anders överens om att det finns en frihetskänsla i orienteringen.
– För mig har mycket av drivkraften alltid varit att jag själv kan välja hur jag tar mig an utmaningarna jag ställs inför i orienteringen. Sporten har också inneburit att jag fått komma ut i världen och se miljöer jag annars inte hade upplevt, berättar Björn Wrahme.
– Man möter naturen på ett helt annat sätt än under en vanlig promenad eller joggingrunda. Det finns alltid inslag av äventyr, även på hemmaplan, och kartan tar en till nya platser hela tiden, säger Elisabeth Åkerbjär.
–Jag brinner för att få fler att upptäcka orienteringens tjusning och samtidigt bidra till folkhälsan i landet. Att vi inom IFK Mora OK kan fortsätta utveckla Hittaut-konceptet känns därför väldigt roligt, betonar Anders Claesson.
– Orienteringsfamiljen är stor och välkomnande. Man får snabbt vänner i klubben på en ny ort till exempel och genom sporten kan man knyta vänskapsband över hela världen, avslutar Lars Ambrosiusson.

Mountainbikeorienteringen (MTB-O) är den nyaste disciplinen som bara funnits ett 10-tal år. Moras terräng är perfekt för denna variant och vi har också nått stora framgångar både nationellt och internationellt på MTB-O

TEXT: LINN LÖFMAN / FOTON: MORA ORIENTERINGSKLUBB

Uppdaterad: 26 mars, 2021
searchchevron-downexternal-linkbarscross