Varumärket Mora

Satsande bowlingklubb

Det är full snurr på bowlingbanorna i Moraparken och i föreningen BK Karma. Mora Bowling drivs nu av Karma Bowling & Event AB och är en mötesplats för både nöjesspelare och sportbowlare. Den drivande duon, Mikael och Lloui ser alla möjligheter att nå elitserien 2025.

Mikael Alfredsson brinner för bowling och att se människor utvecklas. Med en bakgrund som fotbollsdomare har han en lång erfarenhet inom idrott och föreningsliv.
– Bowling är en sport som passar alla, oavsett ålder eller fysisk förmåga. Man spelar på lika villkor, oavsett om det är en rolig aktivitet med familjen eller en tävling på elitnivå.
Mikael jobbar nu heltid med bowlingen på Moraparken, både ideellt och kommersiellt. När pandemin slog till och alla gäster försvann var bowlingträningen för klubben BK Karma hotad. Mikael såg då möjligheterna att driva bowlinghallen i klubbens regi och arbetet påbörjades för att ta över anläggningen. Sedan 1 juni i år drivs bowlinghallen av Karma Bowling & Event AB.
– Nu har vi möjlighet att träna hur mycket vi vill och styra när vi ska träna och tävla.
Förutom klubbens egna träningskvällar håller Rättviks bowlingklubb sin träning här.
– Det är extra kul nu att vi kan erbjuda träningsläger och arrangera tävlingar. Under våra träningar har vi alltid två banor lediga för allmänheten, betonar Mikael.

Klubb med både bredd och spets

I september startar tävlingssäsongen och klubben har haft bra förutsättningar. De har kunnat träna under hela pandemin och tillsammans med den nya spanska tränaren är de väl förberedda för en ny tävlingssäsong. Llouis Montford Rife är klubbens unika rektytering, en av Spaniens bästa bowlingspelare.
– Det är unikt att vi kan ha en anställd tränare 40 timmar i veckan och med Llouis kompetens och engagemang finns bara möjligheter. Han finns tillgänglig för spelare på alla nivåer, säger Mikael.
Llouis har spelat professionellt i många år och över hela världen. Han började redan som 2 åring och var som bäst vid 23. 20 år senare är han i Mora med uppdraget att få bow-lingspelare att utvecklas.
– Det bästa med sporten är att den
passar alla och att man kan spela bowling hela livet. Jag ser pensionärer med tävlingsinstinkt vilket lockar fram härlig energi, säger Lloius.
– Jag gillar att hjälpa andra att nå sina personliga mål. Just nu är det ett större nöje att lära ut än att spela själv, eftersom jag inte kan bli lika bra som jag en gång har varit.

Satsar mot elitserien 2025

Klubben arbetar aktivt mot det långsiktiga målet att nå elitserien 2025. Den drivande duon, Mikael och Lloui ser alla möjligheter för sportbowling i Mora.
– Vi vill jobba brett för att få in fler i sporten. Vi har i dag ett åldersspann
mellan 9-85 år. 45-50 av medlemmarna är aktuella för seriespel.
BK Karma har idag en laguppställning med tre 8-mannalag. Ett lag spelar i division 2 och två lag i division 3. Llouis är en del av elitseriesatsningen och planen är att han blir kvar i Mora.
– Vi har alla verktyg för att nå målet. Anläggningen, föreningen och engagemanget. Men det är spelarna som måste göra jobbet. Att nå den absoluta toppen i bowling kräver lika mycket träning som i alla andra idrotter. Det krävs 4-5 timmar om dagen 5 dagar i veckan, poängterar Lloui.

Framgångsrika spelare

Två av klubbens talanger är Lukas Andersson, 18 och Henrik Eriksson, 27. Lukas har spelat bowling i fyra år och är med i svenska juniorlandslaget. Han tränar idag 5 gånger i veckan och satsar fullt ut. Sedan Lloui kom till klubben har han utvecklats mycket i sitt spel.
Totalt har klubben 11 nyförvärv inför denna säsong, Henrik Eriksson är en av dem och kommer närmast från Rättviks bowlingklubb. Han har även spelat med Boden i elitserien. Att vara med i resan mot elitserien lockar Henrik och han berömmer klubben.
– Det är ett bra driv i föreningen med duktiga spelare och tränare med långsiktigt träningsupplägg.
Förutom gemenskapen är det blandningen av lagspel och individuell prestation som får Henrik att fortsätta att tävla.

Bowlinghallen öppen varje dag

Tack vare det nära samarbetet med Moraparken rullar verksamheten på bra och beläggningen är hög. Den moderna bowlinghallen är öppen sju dagar i veckan och här erbjuds interaktiv bowling, barnkalas, och bowlingskola för barn mellan 5-14 år.
– Bowlingskolan är både på tisdagar och torsdagar kl 17-18. Tack vare generösa samarbetspartners så kostar det bara 20kr/gång och är öppen för alla att prova på. Förhoppningsvis kan vi fånga upp nya sportbowlare.
Nyheter för hösten är att både biljardbord och shuffleboard blir ett komplement till mötesplatsen.
– Att Llouis är erfaren DJ från natt-klubbar i Barcelona gör att vi kan krydda ett event, tipsar Mikael.

Europatävling i december

I somras arrangerade klubben Sommarslaget i Mora, vilket var Sveriges största bowlingtävling. 11-19 december kommer klubben att arrangera en deltävling i Europatouren, med ca 600 starter.
– 200-250 utländska gäster väntas komma till Mora.
Moraparken med restaurang, konferens, hotell, stugby samt camping gör att vi kan skädddarsy en upplevelse. Vi samarbetar även med andra hotell, för att ge våra gäster en variation. Moras breda utbud med närhet till allt blir en fin upplevelse får våra besökare.
– Vi har blivit en del av Moras starka föreningsliv som arrangerar träningsläger och tävlingar, vilket gynnar hela bygden. Det är något vi är mycket stolta över, avslutar Mikael.

TEXT SARA AXELSSON

Mora Bowling har öppet varje dag och är en mötesplats för alla
Uppdaterad: 29 september, 2021
Facebook Twitter Linkedin