Varumärket Mora

Simglädje & gemenskap

Med 240 medlemmar är Simsällskapet Mora en av Moras största föreningar. För 45 år sedan bildades klubben när Mora Simhall stod klar 1976. Än idag fylls bassängerna till bredden av simskolor och träningsgrupper för alla åldrar.

Genom åren har SS Mora skördat stora framgångar, totalt har Mora-klubben simmat hem 22 guld-, 29 silver- och 33 bronsmedaljer vid senior-, junior och ungdoms SM. I dag fylls bassängerna med barn- och ungdomar i ett tiotal sim-skolor och fyra olika träningsgrupper. Alla med olika ambitionsnivåer.
– Vi är 240 medlemmar, har 23 simskolegrupper på söndagar och 25 är aktiva i träningsgrupperna. Bredden är stor, säger Mats Östling, ordförande i SS Mora.
Han har varit aktiv i klubben sedan 2005, både som förälder och i styrelsen.
– Simskoleverksamheten innebär för-utom motion och rörelse även livräddande kunskaper. Ett krav i skolan är att i klass 2 ska man kunna simma. Det innebär att man blir säkrare att vistas på sjön, vid stranden och vid poolen.
Genom att lära sig de olika simsätten kan man träna simning resten av livet oavsett ålder. Förutom vattenvana ger simning en skonsam träning och bra motion.
– Våra crawl-grupper för vuxna fylls direkt och i vår mastersgrupp är simträningen en viktig pusselbit för de som tränar triahtlon.

Simskola på söndagar

Varje söndag har klubben hela simhallen för sig själva med ett fullspäckat schema med tider för alla. Från de minsta barnen i minisim till A-gruppen som tränar flera gånger i veckan.
– Alla grupper i simskolan har en timme var med 45 minuters övningar och 15 minuters fri lek. Frileken är ett viktigt inslag för att barnen ska tycka det är kul att komma till badhuset. Att simma i grupp med olika övningar ger en omväxlande och utvecklande träning. Många barn älskar ju vatten och engagerade ledare är en stor del av
upplevelsen av simskolan, säger Kajsa Gustafsson.

Många ledare

Att driva en stor föreningsklubb kräver många ledare. SS Mora har ett tiotal ledare i simskolan och fyra tränare i träningsgrupperna.
– Genom ett integrationsprojekt 2018 tillsammans med Orsa och Älvdalens kommun har vi utbildat ett antal simlärare med andra språk än svenska. Många nyanlända har inga simkunskaper och vi är jättestolta att vi kan ge dem det. Projektet har även gett oss ett bra underlag för vår rekrytering av ledare, säger Mats.
Katsuki Kratz var projektledare för Integrationsledarsimksolan. Hon är ursprungligen från Japan, har erfarenhet från flera sporter och är klubbens sam-ordnare för simskolan och ansvarar för ledare, schema och hela simskolan under söndagar.
Eva-Maria Engström är från Estland och kom till Sverige 1999. Även hon gick integrationssimskolan och har vidareutbildat sig inom Svenska simförbundet.
– Det är jättekul att vara ledare i simklubben. Som förälder får man ställa upp med det man kan. Tillsammans skapar vi bra förutsättningar för våra barn.

Träningsgrupper

Daniel Holmgren är tränare för tränings-grupperna Tenkik, C, B och A. Med bakgrund som tävlingssimmare i Trollhättan, simtränare i Umeå och Falun hittade han till Mora och simklubben 2017. Han arbetar som lärare på barn- och fritids-programmet på Mora gymnasium och tillbringar många timmar vid bassängkanten på fritiden.
– Det är givande att se barn och ungdomar att utvecklas både idrottsligt och socialt. Vi erbjuder kvalificerad träning upp till gymnasieåldern, sedan söker sig de flesta till simgymnasium för att få de träningsmöjligheter som behövs.

Gemenskap i och utanför bassängen

I Daniels grupper är 24 simmare aktiva och han ser att lusten att börja tävla efter Corona-nedstängningen är stor.
– Vid en tävling i Gävle tidigare i höstas var vi 14 st. Så länge jag har varit här har det aldrig varit så många som tävlat. Det är också ett tryck från simskolan som vill komma framåt i träningsgrupperna.
– Att åka iväg på tävling gör man som ett lag, man tävlar både individuellt och i lagkapp. Men man behöver inte tävla om man inte vill, vi anpassar verksamheten efter ambitionsnivån för simmarna.
– Våra egna tävlingar i Mora Simhall är utmärkta tillfällen att prova på hur det är, avslutar Daniel.

En kvartett av simklubbens ledare: Kajsa Gustafsson, Daniel Holmgren, Eva-Maria Engström och Katsuki Kratz.


TEXT & FOTO / SARA AXELSSON

Uppdaterad: 25 november, 2021
Facebook Twitter Linkedin