Varumärket Mora

Skapar magi i rummet

– Glädjen att se hur det gnistrar i barnens ögon är oslagbar, jag kan leva i flera dagar på energin från lyckliga barn och föräldrar. Dessutom får jag betalt!
Morasonen Fredrik Eklöv Cattani har turnerat som trollkarl och barnunderhållare på heltid i 15 år. Och han har inga planer på att lägga av, trots att han samtidigt studerar och arbetar heltid som bibliotekarie.

Fredrik Eklöv Cattani föddes i Mora för 45 år sedan. Båda hans föräldrar jobbade som lärare på Mora folkhögskola men flyttade runt en hel del.
– De har alltid varit äventyrliga – ett år bodde vi i USA när pappa var coach för amerikanska skidlandslaget och ett år tillbringade jag i Nairobi där de jobbade som lärare.
Efter gymnasiet flyttade Fredrik åter till Sverige och utbildade sig till radiojournalist – han var en av de första som fick jobb på nystartade Radio Siljan i Mora. Han hann även utbilda sig till kock på AMU i Mora och arbetade på Morkullans Café i Mora innan trolleriet tog över.
– En av de personer jag intervjuade under radioutbildningen var trollkarlen Conny Ray. Han lärde mig några små trick, jag testade dem på mina kurskamrater och där började drömmen växa om att uppträda på heltid.
Till sist bestämde han sig för att våga ta steget. Han skapade karaktären Filiokus Fredrik och jobben trillade in. I femton års tid turnerade han Sverige runt, medverkade i teve och skrev böcker om trolleri. Dessutom lärde han sig buktala.
– Jag hittade en bok i en trolleributik i London, började testa, filmade mig själv när jag buktalade och blev faktiskt knockad av illusionen. Så det har blivit en del av mitt signum. Jag försöker hela tiden förnya mig – jag vill att folk ska boka mig för att jag är jag, inte för att de ”vill ha en trollkarl”, säger Fredrik.
Trots framgångarna ville han dock ha en utbildning att falla tillbaks på och började därför plugga till bibliotekarie för fem och ett halvt år sedan.
– Kort därefter fick jag en heltidstjänst på Västerås stadsbibliotek. Så nu jobbar jag heltid, pluggar halvtid, gör en del trollerijobb och skriver böcker.
Samtidigt har han fru och två barn på tolv och femton år. Hur går det ihop?
– Förvånansvärt bra. Jag har tvingats strukturera upp mitt liv och hinner faktiskt med mer idag än när jag var trollkarl på heltid. Och trolleriet släpper jag inte. I en tid då många barn tillbringar tiden framför skärmen kan jag erbjuda något som är på riktigt. Jag och publiken skapar någonting tillsammans i rummet och det är jättehäftigt.

  • Prisbelönad trollkarl, buktalare och underhållare under artistnamnet Filiokus Fredrik
  • Svensk mästare i barntrolleri
  • Har medverkat i barnteve över hundra gånger
  • Har skrivit nio trolleriböcker
  • Dold talang: en hejare på skuggfigurer
Uppdaterad: 23 september, 2019
Facebook Twitter Linkedin