Varumärket Mora

Skidlegendaren får egen webbplats

Få personer är så förknippade med Mora som den niofaldige Vasaloppsvinnaren Mora-Nisse Karlsson. Ändå vet vi ganska lite om privatpersonen. Men till nästa höst får han sin egen webbplats där vi får veta allt och lite till.

Mora-Nisse Karlsson har en meritlista som få kan mäta sig med. Förutom hans nio Vasaloppssegrar – ett rekord som nog aldrig lär slås – har han 37 SM-guld, ett OS-guld och ett VM-brons. Och 1944 tilldelades han Svenska Dagbladets bragdmedalj efter att ha vunnit SM på samtliga tre distanser.
– Alla visste vem skidåkaren med den röda toppluvan var – han har betytt oerhört mycket för Mora och inte minst för Vasaloppet, där han varit både spårchef, tävlingsledare och ordförande i organisationskommittén, säger kulturpristagaren och Moraskildraren Owe Hållmarker.

Han har fått i uppdrag av Vasaloppet att skapa en webbplats om Mora-Nisse.
– Jag har ett tidigare uppdrag att dokumentera Mora-Nisses hem i Östnor, där jag har tagit bilder och samlat material. Tanken var då att skapa ett Mora-Nisses hus, men det drog ut på tiden. I planen ingick dock även idén om en webbplats, som gick att realisera på kort tid. Och det nappade Vasaloppet på.
Till sin hjälp har han Torbjörn Nääs från Sollerön – tillsammans bygger de en webbplats i systemet WordPress, med olika flikar för olika händelser i Mora-Nisses liv.
– Mycket av dokumentationen från hans hem får jag användning för nu. En annan bra källa är ”Lädeorden”, som är en sammanslutning av erfarna personer inom IFK Mora och Vasaloppet. Jag har också fått stor hjälp av Mora-Nisses döttrar Karin och Marianne, som kommer att kolla allt material på sajten innan det publiceras.

Vad kan vi då förvänta oss av den digitala presentationen av Mora-Nisse?
– Ambitionen är att visa hela bilden av Mora-Nisse, som var en väldigt bra ambassadör för Mora. Han hade ett stort rättvisepatos, som inte minst framgick i hans roll som engagerad tävlingsledare för Vasaloppet. När kändisar ville komma längre fram i startleden röt han ifrån.

Skidåkningen får förstås stort utrymme med både artiklar, fotografier och rörliga bilder. Några andra avdelningar är ungdomsåren, familjen, ledarrollen, hans populära butik på Kyrkogatan, Mora-Nisse i media och hans oas i Hökbergs fäbod.
– Det finns hur mycket som helst att berätta. En av många roliga händelser är när han 1952 deltog Expressens stjärnkamp, som var en föregångare till teveprogrammet Superstars. Mora-Nisse vann, i konkurrens med bland annat Ingo – en annan legendar. Tävlingen finns faktiskt dokumenterad på film och får ett eget avsnitt på webbplatsen, säger Owe Hållmarker.

Uppdaterad: 11 januari, 2021
Facebook Twitter Linkedin