Alla vägar bär till Rom? Ja, i alla fall om man är framgångsrik dansare. När vi ringer upp Morasonen Nils Nygårdh är han nämligen på väg till Rom för att hålla en workshop och uppträda med danskompaniet Harlem Hot Shots. Men det började redan under skoltiden hemma i Mora, på M&M dansskola.
Nils Nygårdh är inte ens trettio fyllda men har redan en internationell karriär på gång som dansare, både på egen hand och med Harlem Hot Shots. Dansstilarna är stepp, charleston och framför allt lindy hop.
– Lindy hop skapades av ungdomar i Harlem i slutet av 1920-talet, som en reaktion mot de styrdanser som var populära då. Och jag kände direkt att det är min dans – den är akrobatisk, det finns utrymme för personliga uttryck och du kan hela tiden hitta på nya steg, säger Nils Nygårdh.
Nils växte upp vid Mora Folkhögskola där hans föräldrar jobbade som lärare. Under skoltiden dansade han en del hos Magnus och Maria som drev M&M Dansskola, men han spelade även trummor och vid 16 års ålder flyttade han till Stockholm för att gå slagverkslinjen på Fryshusets gymnasium.
– Då fick dansen vila lite, men intresset har funnits där hela tiden och när jag upptäckte lindy hop var jag fast.
Nils spelar fortfarande trummor – några veckor om året reser han runt med softrock-bandet Grapell. Men det är dansen han försörjer sig på.
– Jag försöker kombinera så gott det går. Och du använder alla lemmar i kroppen både när du spelar trummor och när du dansar så de hjälper faktiskt varandra.
Det största lyftet – hittills – var när Nils för tre år sedan blev antagen till Harlem Hot Shots, som jobbar med att bevara de danser som var stora på 30- och 40-talet. Gruppen sätter upp shower, arrangerar workshops och gästar olika artister, både i Sverige och utomlands. Med Harlem Hotshots har han dansat i bland annat Frankrike, Slovenien, Kina, Korea och nu senast alltså Rom i Italien. Och i maj fortsätter resan till Santiago i Chile och Rio de Janeiro i Brasilien.
– Jag har nått flera av de mål jag satte upp när jag började dansa men det är bara att sätta upp nya. Jag tränar hela tiden och pushar mig själv för att hitta nya vägar. Jag inspireras mycket av både dansare från swingeran, moderna lindyhoppare och mina egna mentorer.
Nils arbetsfält är världen och han flyttade till Stockholm för tolv år sedan, men när vi pratar om Mora kallar han det fortfarande för ”hemma”.
– Min pappa bor kvar i Mora och jag åker när jag kan. Det är alltid lika kul att komma hem och jag hoppas att jag kan komma upp till Mora och dansa förr eller senare.