Med nybyggda sagomiljöer, fler scener, utökat program och den största samlingen sagofigurer någonsin, står Tomteland väl rustad för ännu en sommar. Den 18 hektar stora parken är perfekt i dessa tider där efterfrågan på upplevelser utomhus är extra stor.
Mitt i norra dalarnas vildmark ligger sagolandet Tomteland, ett av Dalarnas största besöksmål. Strax utanför Mora lurar livs levande drakar och troll bland bergen och busiga grymvättar flyger runt bland träden i urskogarna.
– Vi strävar efter att skapa unika
upplevelser för våra besökare med magiska miljöer, sagofigurer och fantastiska upp-trädanden med sång och musik. Här ska man verkligen dras in i en sagovärld på riktigt. För barnen är det speciellt att träffa en livs levande sagofigur, så våra möten med besökarna mellan äventyren är väldigt viktiga, säger Camilla Collett, ägare och VD för Tomteland.
Återigen byggs sagolandet ut till sommaren. I Skugglandet där grymvättarna och den elaka Vittran härjar, växer den nya Skugg-landsbyn fram. Skugglandsbyn är inte bara hemvist för Skugglandets invånare.
– Här kommer också våra gäster kunna leka och klättra och undersöka de skojiga hus och kojor som finns i byn, en del högt uppe bland träden, avslöjar Camilla.
Draklandet har också byggts ut till sommaren och rymmer förutom Tomtelands alla drakar en stor ny scen och spännande sagofigurer. Naturias trädgård är en ny stor scenplats där en föreställning med stagefighting kommer gå av stapeln varje dag. Drakjägaren har återvänt och i Trollrike får Trollkungen konkurrens av Undah - världens mäktigaste troll.
Att bygga ut de olika världarna i sagolandet har varit familjen Colletts målsättning från början. Successivt varje år byggs de olika världarna ut.
– Vi har kommit en bra bit på väg, berättar Tommy Collett, ansvarig för parkens alla anläggningar och fastigheter. Nu finns Skogstomtebyn, Älvariket, Sagotorget med sagoslottet, Tomtens by, Drakland,
Skugglandet, Förtrollade skogen med
Huldrans glänta och Naturias trädgård samt Trollrike att besöka.
Genom utbyggnaden av de olika sagolika miljöerna och utökningen av sagofigurer och föreställningar är det mycket mer att se och göra i parken i år.
– Detta är också en viktig del i vår Corona-strategi att våra besökare har möjlighet att sprida ut sig på ännu fler platser än förra sommaren, säger Camilla.
I och med nya scenplatser och fler sagofigurer är också upplevelserna runt om i parken långt fler än tidigare. Dagsprogrammet är ordentligt utbyggt och det finns fler aktiviteter att göra på egen hand.
– Sammantaget blir detta den största satsningen någonsin i Tomtelands historia, sammanfattar Tommy.
Genom all underhållning i parken löper Tomtelands budskap som en röd tråd.
– På ett pedagogiskt och lekfullt sätt kan vi belysa viktiga frågor som att ta hand om naturen, djuren och varandra. Dessutom pratar vi om hur viktigt det är att tro på sig själv och att man är bra exakt på pricken som den man är, understryker Camilla.
Som i alla sagovärldar pågår även i Tomteland den ständiga kampen mellan ont och gott ofta med likheter till vår vanliga värld. I Drakland är den onde Drakjägaren ute på tjuvjakt för att komma åt Draktroféer.
– Drakar är som alla vet en rödlistad art,
säger Camilla. I Trollrike sker i år kampen mellan två mäktiga ledare Trollkungen och den nya skräckinjagande Undah, trollens drottning. I Skugglandet pågår kampen mot Vittrans och grymvättarnas miljöförstöring och här får barnen hjälpa Huldran att lära grymvättarna att göra rätt och få dem att välja bort sin farliga ledare, Skuggvittran.
Att ta hand om moder jord är grunden i all kommunikation med publiken.
– Det roliga är att den unga generationen är jätteduktig på miljö- och hållbarhetstänk, säger Tommy.
Som ett led i företagets miljöarbete driver Tomteland ett stort projekt i sommar i samarbete med FM Mattsson group.
– Runt om i parken kommer vi sätta upp magiska vattenkranar, specialgjorda för Tomteland så att våra besökare slipper köpa vatten i flaskor.
På Tomteland skapas magi på flera plan och helt säkert kommer det att bli en sagolik sommar, hälsar Camilla.
FOTON LARS BERGLUND OCH PIA JUHLIN