Det är nu femte året som Tidsresan välkomnar besökare till Zorns
gammelgård med ett historieäventyr som har sin början i nutid och rör sig bakåt i tiden. Här får man ta, känna och uppleva historien med alla sinnen. En interaktiv upplevelse för alla åldrar som ger lärdomar att ta med sig hem.
Zorns gammelgård består idag av ett 40-tal byggnader och ligger vackert vid Siljan en promenad från Mora centrum. Tillsammans bildar de Sveriges främsta samling av äldre timmerhus, grupperade i en hemby, en hemfäbod, ett kvarntun och en långfäbod samt några båthus. Tidsresan är Zornmuseets satsning att locka fler besökare till Zorns gammelgård och sprida kunskap om betydelsen av vår historia.
– Målet är att öppna upp en ny eller flera byggnader varje år, säger Fia Bladh som är museipedagog på Zornmuseet och ansvarig för Tidsresan.
Tillsammans med en guide och reskamrat får man under besöket se och känna på hur livet kunde vara förr i tiden.
– Här får man kliva in i de gamla timmerhusen, se hur man sov, vad man åt och drack. En del av historieäventyret är att ta del av olika vardagssysslor.
– En gård klarade sig inte utan barnen och vi vill förmedla att hela familjen ska hjälpa till i hemmet även i dagens moderna samhälle.
– Alla kunde hjälpa till med något, som att bära ved, hämta vatten och plocka sten. Vi har aktiviteter som visar på hur mycket arbete det fanns på en gård och vilket förtroende barnen fick att utföra olika arbetsuppgifter.
– Vi berättar också hur man tog till vara på allt år 1872 vilket står i kontrast med dagens konsumtionssamhälle.
Ett av tidsresans budskap är att det fanns en annan gemenskap på den här tiden.
– Blev det en dålig skörd så svalt alla, ingen kom undan. För att klara sig krävdes det att man hjälptes åt och jobbade tillsammans. Ett ämne som är mer aktuellt nu under pågående pandemi.
Interaktiviteten är grunden till upplevelsen i Tidsresan. Guiderna är tidstypiskt klädda och besökarna kan efter Tidsresan själva gå runt i byggnaderna och bland annat prova delar av Moradräkten.
– Vi gör resan tillsammans. Vi som ”bor på gården” reagerar på moderna ting som kylskåp, mobiler och kameror. Besökarna lär oss mycket om det moderna samhället och tillsammans blir det en underhållande upplevelse, avslutar Fia.
Text: Sara Axelsson