Varumärket Mora

Tomtelands sagolika resa fortsätter

2024 firar Tomteland 40 år. Idag är sagolandet den tredje största teaterparken i Sverige och familjen Colletts sagolika resa fortsätter. I sagolandet blir sagorna verklighet och barnen hjältarna i alla äventyr tillsammans med livs levande drakar, älvor, tomtar och troll.

I fem år har Camilla och Tommy Collett drivit Tomteland i egen regi tillsammans med deras barn Tindra, Leopold och Saga. Camilla hade fram till 2010 arbetat som konceptutvecklare och VD för sagolandet och barnen är uppvuxna bland tomtar och troll.
2018 kom tillfället att förvärva parken och med hela familjens bakgrund och framtidsvisioner var det ett enkelt beslut. Med erfarenhet av eget företagande och ett brinnande intresse för teater, musik och film hade familjen en utstakad plan om hur de ville förändra och utveckla verksamheten.
– Vi har utökat teaterupplevelserna med 100% och anställt tredubbelt så många skådespelare och musikalartister. Från att tidigare ha ett dagsprogram har vi utökat så att flera program pågår samtidigt på flera platser i parken.

Under de fem åren har de konstant investerat i nybyggnationer av sagomiljöer och utökat teaterns produktions-avdelning och teaterensemble. Idag har parken vuxit från tre till åtta sagolika världar som befolkas av drakar, älvor, troll, häxor, féer, tomtar och flygande grymvättar. Alla med uppgiften att roa och underhålla den växande publiken.
– Tack vare våra satsningar har vi har också fördubblat både omsättning och besöksantal under den här perioden, berättar Tommy.

En stor teater mitt i skogen

Idag är Tomteland den tredje största teaterparken i Sverige. Allt görs in-house, med egen designavdelning där kostym, kulisser och rekvisita skapas för att sedan byggas och tillverkas i våra ateljéer. Ett 40-tal skådespelare uppträder samtidigt under högsäsong.
– Vi är trångbodda och får hela tiden bygga ut och utöka lokaler, backstage-
områden och loger för att rymma den växande medarbetarskaran. När vi konstant utökar antalet sagofigurer måste också våra kostymförråd och vår syateljé räcka till.

Nya satsningar och nyrekryteringar

2024 firar sagolandet 40 år. Det är också startskottet för en rad spännande nyheter och nyrekryteringar.
– Vi kommer bygga ut vår marknadsavdelning och behöver bl.a. rekrytera en produktiv kommunikatör med gedigen erfarenhet av digital marknadsföring och skötsel och utveckling av sagolandets hemsida och sociala kanaler. Vidare kommer teater Tomteland fortsätta att satsa på nya och fler spetskompetenser. Idag har flera av sagolandets föreställningar inslag av bl.a. ziplineflygning och stagefighting.
– Drömmen är att jobba med fler konstformer som akrobatik och utöka ex. dansinslagen i våra föreställningar. Vi vet också att våra föreställningar ofta kan vara första kontakten med live-kultur för våra unga besökare, därför vore det än mer befogat att erbjuda ett så varierat kulturutbud som möjligt.

Budskapen är företagets värdegrund

Kännedomen om Tomteland växer. Parken har idag en året runt produkt och teater-föreställningarnas budskap som teamet på Tomteland jobbat hårt för att framhäva, är också en del av framgången.
– ”Att ta hand om naturen, djuren och varandra och tro på att man är bra som den man är” genomsyrar hela verksamheten och är den värdegrund på vilket vårt företag vilar, säger Camilla.
Parkens sagolika miljö passar också utmärkt som festplats och går att hyra för bröllop, företagsevent, kalas och musikevenemang. Vintertid arrangeras den populära julshowen “Midvinterblot” och sommartid fyller ”Sommarkväll” parken med sång, musik och god mat och dryck för en vuxen publik.
Resan har bara börjat men vi har ändå kommit en bra bit på väg, säger Tommy.
Förra året förvärvade familjen även Åsengården, som är en stugby 10 minuter från Tomteland.
– Det är en del av vår strategi att utöka servicen med boende för våra gäster och även för våra långväga medarbetare inom teatern. Vi är ödmjuka inför framtiden men vi har jobbat otroligt hårt och är nu redo för nästa steg.
– Det är med stolthet vi och våra medarbetare utvecklar och driver teaterverksamhet, på kommersiella grunder, mitt ute i skogen på landsbygden. Trenden att ge varandra upplevelser istället för saker håller i sig och växer.Många av våra gäster bekräftar det och hör av sig och säger att det vi gör är bra och viktigt. Det driver oss vidare framåt, avslutar Camilla.

Sagolandet Tomteland tipsar

Den bästa presenten är en upplevelse! Något som man alltid minns och har kvar, som aldrig går sönder. Den upplevelse som Tomteland erbjuder är dessutom miljövänlig, lokalt producerad och innebär arbetstillfällen för kulturarbetare från hela landet.
All underhållning i sagolandet sker utomhus året om så här gäller kläder efter väder.
Parkens programutbud är gediget och pågår parallellt i parkens alla sagolika miljöer. Planera in pauser på någon av parkens restauranger. Här kan man värma sig framför brasorna och fylla på med härliga lunchrätter eller varm choklad med vispgrädde och gofika.
Vill man ha med egen matsäck finns grillplats i Huldrans Glänta och i Trollens hus samt sittplatser i stora torgtipin.

SAGOLANDET ÅRET OM

ETT FÖRTROLLAT PÅSKLOV 2024

28, 29, 30, 31 mars
1 april


EN MAGISK SOMMAR 2024

Öppet varje dag 15 juni t.o.m 11 aug
 17-18 aug & 24-25 aug
 (Midsommarafton stängt)


RYSLIGA RUSKIGA SPÖKLOVET  2024

29, 30, 31 oktober 1, 2 november


SAGOLIKA VINTERDAGAR 2024
30 november
1, 7-8, 13-23, 25-30 december
2-7 januari

Text & foto: Sara Axelsson

Uppdaterad: 27 mars, 2024
Facebook Twitter Linkedin