Varumärket Mora

Traditioner genom generationer

It-tekniker vid Polisen i Stockholm och ordförande i Våmhus Hembygdsförening. Kontrasterna är stora i vardagen för Erika Borbos, Våmhuskullan som bor i Stockholm och håller i trådarna för sommaren på Våmhus Gammelgård.

Med stolthet över sitt ursprung och intresse för Våmhus kulturarv tog Erika Borbos över ordförandeskapet i Våmhus Hembygdsförening 2018 på distans. Familjen hade just sålt sin villa i Nacka och flyttat in i lägenhet för att frigöra mer tid.
– Vi ville lägga mer fokus på släktgården i Våmhus så hela familjen fick kompromissa. Engagemanget i styrelsen blev en del i förändringen.
Erika är uppvuxen i Våmhus nära både hantverk och folkdans, men flyttade från byn alldeles för tidigt enligt henne själv. Vid fem års ålder flyttade familjen till Gävle, men släktgården stod kvar och föräldrarna var fortsatt engagerade i folkdanslaget.
– Jag har alltid tyckt det har varit orättvist att mina äldre bröder fick bo längre i Våmhus än vad jag fick göra.

Hårkullor genom generationer

Inspirerad av sina släktingar som varit hårkullor i generationer ville hon bli hårkulla i tidig ålder men fick tålmodigt vänta till hon blev 20 år innan hon fick lära sig hantverket.
– Jag fick höra att det inte var någon idé innan eftersom jag inte hade något tålamod.
När hon väl fick lära sig att knyppla gick det snabbt eftersom hon i åratal studerat hårkullornas teknik.
Hantverket har genom åren fungerat som både avkoppling och utlopp för kreativitet. Sommartid har det varit naturligt att medverka på Våmhus Gammelgårds sommaröppna visningar.
För Erika var det viktigt att tidigt introducera sina barn Alicia och Isaac till hårarbetet, redan när de var sex år fick de börja och intresset har hållt i sig.

Brinner för att sprida kulturarvet

Som nybliven ordförande ville Erika att Våmhus Gammelgård skulle synas mer och strategin med aktiv marknadsföring gav snabbt resultat. Fler besökare hittar till kulturskatten varje år där sommar-
dagarna fylls med hårkullor, korgmakare och besökare från när och fjärran.
– Hårkullor och korgmakare har i alla tider varit framåt och duktiga på att synas. Det har ju bidragit till deras framgång. På 1800 talet var smycken av hår högsta modet runt om i Europa.

Våmhus gammelgård har öppet vardagar under sommaren. Foto: Hilla Aspman

Sommaröppet

Våmhus Gammelgård öppnar på midsommardagen och har öppet vardagar hela sommaren fram till 9 augusti. En dag på Sivarsbacken innebär att man får träffa en hårkulla och en korgmakare i arbete i genuin dalamiljö med byggnader från 1600-talet. Här finns utställningar om hårarbeten, café, butik med hårsmycken, Våmhuskorgar av handkluvet spån och annat hantverk från bygden.
– Jag brukar säga att det är ett litet Skansen i miniatyr, men utan djur. Här kan man få uppfattningen om hur man bodde och hur livet såg ut förr. Det finns möjlighet att se ett stämningsfullt bildspel ”Hårkullan och korgmakaren” av Anders Hanser, med sammanfattning på flera språk.
– Vi har 3-4 sommarjobbare som bidrar med guidning och hjälper till med gården, butiken och servering. Vi är glada för våra fina ungdomar som gör ett fantastiskt jobb.

Event med dagsprogram

Midsommardagen, Våmhusveckan och Höstmarknad är event med dagsprogram då gammelgården fylls med allt från spelmän och folkdanslag till genuint hantverk och korgmakartävling.
– Den populära korgmarkartävlingen går av stapel under Hantverksdagen söndag 7 juli och har arrangerats sedan 60-talet. Erik Svensson som startade Våmhus Bygdegårdsförening skapade tävlingen som går ut på att man drar en lott med ett bestämt mått. Korgmakaren ska sedan försöka komma så nära som möjligt. Det ärofyllda priset är att bli kastad i Lintjärn.
– Det är så roligt att se tävlingsinstinkten blandade alla åldrar. Det är ju samma villkor som gäller för alla, att korgen ska rymma måttet så nära det går. Tävlingen börjar kl 12 och pågår fram till kl 15 då det är inmätning. Därefter sker auktion på alla korgar och då kan man göra ett riktigt kap på en äkta Våmhuskorg.

Stort engagemang

Erika är stolt över det engagemang som finns i föreningen och för alla som bidrar till att bevara den historiska kulturmiljön och som håller hantverket levande.
– Föreningen har en fin ambition genom att vara en del av ett levande samhälle. Vi vill skapa mötesplatser för barn, unga och äldre i olika åldrar och med olika bakgrund.

Hem till byn

Erika planerar att flytta hem till Våmhus när barnen Alicia och Isaac har gått ut gymnasiet. Hennes man Patrik har redan lämnat storstadsstressen och bilköer för bylivet i Våmhus.
– Han har bott i Nacka i hela sitt liv och kunde inte vänta längre. Han trivs jättebra och har fått jobb som målare.
Erika ser fram emot dagen då det är hennes tur att flytta, då hon får både natur och kultur runt knuten.

Uppdaterad: 5 juli, 2024
Facebook Twitter Linkedin