Varumärket Mora

Erik från Sollerön jobbar med världsstjärnorna

Han har varit med i Melodifestivalen, skrivit låtar till världsartister och producerat flera stora hårdrocksband. Och för fyra år sedan lämnade han Stockholm, tog över föräldrahemmet på Sollerön och byggde sin egen studio.
Erik Mårtensson är förmodligen en av Moras bäst dolda hemligheter. Men i branschen är han känd hos de flesta.

Studio på Sollerön
Det är ingen överdrift att påstå att Erik Mårtensson har många strängar på sin lyra… eller kanske snarare på sin elgitarr. Han är musiker, sångare, låtskrivare, musikförläggare och producent – och han har en egen studio på Sollerön, dit artister från stora delar av världen kommer för att spela in.
– De tycker det är skönt att komma hit. De gillar atmosfären, slipper hotellkostnaden och får mer ro än i Stockholm. Vi får helt enkelt väldigt mycket gjort, svarar han på frågan ifall avståndet från storstaden avskräcker.

Erik växte upp på Sollerön och började skriva låtar redan i tioårsåldern. Spelandet och komponerandet skedde dock mest hemma på pojkrummet, fram till i högstadiet då han hittade kamrater att spela tillsammans med. Och det var hårdrock som gällde.

Melodifestivalen
I slutet av nittiotalet flyttade han till Stockholm och bildade bandet Eclipse, som fick kontrakt med ett engelskt skivbolag. I början var det segt men idag kan han leva på sin musik. De senaste åren har han släppt plattor med både Eclipse och flera andra band. Och 2016 blev Eclipse kända hos den stora allmänheten när bandet deltog i Melodifestivalen som enda hårdrocksband.
– Vi fick en förfrågan av Christer Björkman och jag hade låten ”Runaways” liggande som vi skickade in. Så vi hamnade verkligen där av en slump. En del tycker att rock inte hör hemma i Melodifestivalen men jag tycker tvärtom – äntligen lite hårdrock på bästa sändningstid.

Och även året därpå var Erik med i Melodifestivalen – men den här gången i Norge, med bandet Ammunition där han är gitarrist.
– Det enda jag var nervös för var att vi skulle komma sist. Men vi slutade tvåa, bara 6 000 röster från seger och Eurovision.
Sedan dess har han bland annat hunnit med en Europaturné med Eclipse och att producera flera band, både på hemmaplan och i USA.
– Det blir mer ekonomiskt att jag reser dit än att hela bandet skulle flyga till Sollerön.
Men annars är det där han har sin bas, och när artister spelar in hos Erik finns han själv oftast med som både producent och låtskrivare. Där har han bland annat skrivit musik tillsammans med Jeff Scott Soto, som har sjungit med Yngwie Malmsteen, Journey och egna bandet Talisman. Och Erik ångrar inte ett ögonblick att han flyttade hem till Sollerön.
– Det är helt fantastiskt att komma tillbaks till Dalarna, det är en sådan livskvalitet att kunna bo och jobba här. Och det är en väldig aktivitet på Sollerön idag – en ny generation har tagit över och hela ön har börjat leva upp.

Uppdaterad: 27 augusti, 2019
Facebook Twitter Linkedin