Varumärket Mora

Uppsving för skidskytte i Mora

Sedan 2020 har Mora Biathlon en fullstor skidskyttearena i Hemus, en arena byggd av ideella krafter och med stöd av det lokala näringslivet. Att intresset för skidskytte ökat de senaste åren märks också i Mora, som nästa år får skidskyttegymnasium.

Ett gäng kikare står uppställda på den nyanlagda asfalten i Mora Biathlon arena. Vapen prepareras och ungdomarna gör sig redo för träningspassets första skjutning.
– Vi har två träningsgrupper, en för äldre ungdomar och en för yngre. Inom skidskytte blir man junior redan i nionde klass och då får man hantera vapnet själv och får stå upp och skjuta. De yngre ungdomarna får bara hantera vapnet när det ligger på mattan och får annars hjälp av någon vuxen. Säkerheten är väldigt viktig i den här sporten, säger Johanna Larsson, ordförande i Mora Biathlon.

Byggd av ideella krafter

Klubben bildades 2006 men då såg förutsättningarna för träning helt annor-lunda ut.
– Vi höll till i en skogskant där vi hade en skjutbana med sex mål. När vi började få något fler aktiva handlade mycket på träningarna om att flytta gevär fram och tillbaka och att samsas om banorna. Dessutom fick både de aktiva och ledarna kvällssolen i ögonen, vilket gjorde det svårt.
En tanke och en dröm om en riktig skidskyttearena föddes och i slutet 2018 kontaktade man Riksidrottsförbundet och ansökte om ett bidrag, vilket beviljades. Mora Biathlon Arena är dock till största del byggd av starka ideella krafter och engagerade klubbmedlemmar.
– Vi har haft ett helt fantastiskt stöd från bygden och näringslivet, utan det hade vi aldrig kunnat bygga den här arenan. Att vi har en större arena innebär också att vi kan ta emot fler ungdomar som vill testa på sporten. Intresset har helt klart blivit större sedan vi fick arenan.

Ökat intresse för idrotten

Skidskytte är en sport på uppgång och det märks både nationellt och i Mora.
– Det är populärt och det märker både vi i klubben och får höra från förbundet. Skidskytte är en otrolig publiksport och tävlingarna är ofta väldigt spännande.
Att Malungsbördiga Stina Nilsson bytte från längdskidåkning till skidskytte för ett par år sedan har också bidragit till det ökade intresset.
– Hennes byte har gjort att skidskytte uppmärksammats på ett nytt sätt. Hon banade väg för fler längdåkare att hoppa över till skidskytte och vi har flera juniorer som håller på med båda.
– Man brukar säga att skidskytte är en tillåtande sport och det är inte heller givet vem som vinner. Det gör det lätt att glädjas med varandra vilket är viktigt inom ungdomsidrott.

Anordnar Junior-SM i februari

Mora Biathlon Arena är en fullstor skidskyttebana med 30 banor. Det innebär att man kan arrangera fullstora tävlingar. I år har man redan haft en tävling i samband med Mora Ski Festival i oktober då delar av Sverigeeliten var på plats. Kommande säsong anordnar man två tävlingar, Dala Värmland cup den 2 januari och Junior-SM första helgen i februari.
Klubben har de senaste åren fostrat flera duktiga skidskyttar. Två av dem är Sara Andersson och Erik Larsson som numer tränar med juniorlandslaget.
– Det som är roligt med skidskytte är att utvecklingen för ungdomar oftast går ganska snabbt, man kan ta snabba kliv framåt vilket är kul att följa.

Det är tredje säsongen som skidskyttarna kan använda Mora Biathlon Arena i Hemus.

Skidskyttegymnasium

Från och med nästa höst kommer Mora Biathlon Arena förhoppningsvis att nyttjas av fler skidskyttar. Då börjar nämligen den första kullen vid Mora gymnasiums nationella idrottsutbildning i skidskytte.
– Det ska bli roligt att det blir fler som tränar här. Vi märker också ett intresse från klubbar söderifrån som vill komma hit och träna, säger Johanna Larsson.


TEXT & FOTO / SOFIA JEMTHANS

Uppdaterad: 25 november, 2021
Facebook Twitter Linkedin