Varumärket Mora

Vardagsmat med extra guldkant

Jenny Finn är Moratjejen som med sitt stora intresse för mat och bakverk har en egen bloggplats på Sveriges största portal för mat – köket.se. Här är hon en del av den samlade kompetensen kring mat, recept och utbildningar med ledande kockar och inspiratörer.

Det är just i köket hemma på Sollerön som Jenny stortrivs, när ugnen går varm och köksredskapen får jobba. Att planera, prova recept och ta bilder har blivit ett sysselsättning som fyller veckans arbetstimmar. Jenny är en så kallad kombinatör som kombinerar heltidsarbete som personlig assistent med att blogga och dessutom studera till certifierad inredare. Sambon Joakim och döttrarna Daga och Elin är de bästa provsmakarna som avgör om hon ska dela med sig av recepten på bloggen och Instagram.

Drivit blogg i tre år
Jenny har alltid älskat att laga mat, baka, duka och fixa kalas. Tack vare all inspiration från TV-program, mattidningar och bloggar har hon under en lång tid samlat på sig en gedigen receptbank med andras recept och egna. Tanken på att samla allt på en blogg hade funnits ett tag innan hon tog steget 2016.
– Jag upptäckte att det var tekniskt lätt att starta en blogg och när jag beslutade mig för att ha en öppen sida, bestämde jag mig för att göra det ordentligt.
Att ha inspirerande bilder är en viktig del av bloggandet. Det är ett stort flöde på nätet och i sociala medier och det gäller att synas på ett bra sätt.
– Jag har utvecklat ett fotointresse genom åren och är nyfiken på att lära mig mer.

Variation ett framgångsrecept
Genom att kombinera recept med dukningar har hon en egen inriktning på bloggen. Hon älskar att duka med fint porslin, olika inredningsdetaljer, växter och blommor.
– Att duka fint sätter extra guldkant på upplevelsen kring matbordet. Jag vill visa hur man med enkla medel kan lyxa till det, säger Jenny.
Tack vare att hon varvar inläggen med enkla och snabblagade rätter med avancerad matlagning har hon stadigt fått fler följare. Det har blivit populärt då många försöker hitta en balans i vardagen.
– Att ge inspiration och tips till rätter som passar hela familjen uppskattas av många.

Instagram Jennys Rum & Spis
Många bloggare är idag nischade inom ett område, men för Jenny är det variationen som blir inriktningen.
– Jag delar med mig av det jag och familjen gillar helt enkelt. För många finns inte tiden att söka efter nya recept. Det är enkelt att följa mig på Instagramkontot "Jennys Rum & Spis" för att snabbt se om något inlägg skulle vara intressant. Därifrån är det enkelt att klicka in sig på bloggen för att se fler bilder och få recepten i sin helhet.
På bloggen finns hundratals recept, med allt ifrån enkel vardagsmat till trerätters finmiddag som kräver timmar i köket. Dessutom en smakfull samling på desserter, drinkar, tårtor och bakverk. Att fixa kalas med tema är det roligaste Jenny vet.
– Att min döttrar och deras gäster gläds åt kalasupplevelsen är den stora belöningen.

Utvald till köket.se
Nätet och sociala medier är en stor inspirationskälla för Jenny och hon har ett stort utbyte av kollegor i branschen. När köket.se sökte bloggare till sin portal såg Jenny sin chans att satsa mer på bloggandet. Vid mässan Food & Wine i Stockholm i november förra året fick hon chans att presentera sig. Där fanns många andra förvantansfulla bloggare som hoppades på den åtråvärda platsen på portalen.
– Jag kände att det blev en bra presentation och att mitt koncept med recept och dukningar mottogs väl.
Månader av väntan gick och tillslut kom det positiva beskedet. I mars 2019 fick hon egen bloggplats på den populära portalen. Hon började med att flytta över sina inlägg från den gamla bloggen till den nya platsen.
– Jag är oerhört stolt för att ha en av sex platser som bloggare på köket.se. Nu sprids mina recept för en större publik.
Åtagandet innebär att göra tre inlägg i veckan där hon får riktlinjer inför olika perioder. Att förhålla sig till olika teman som årstider och högtider blir ett stöd i arbetet.

Bästa dukningstipsen
Jennys bästa tips till stämningsfulla dukningar är levande ljus och att använda växter, färska blommor eller kvistar från naturen.
– Skaffa ett gäng servetter med olika mönster och budskap att ha på lager. Om man har tid kan man googla servettvikningar för att imponera.
– Man får inte glömma att det viktigaste är alltid att umgås och ge varandra tid till samtal runt bordet.

Alla recept finns på jennysrumochspis.koket.se

Uppdaterad: 14 januari, 2020
Facebook Twitter Linkedin