Varumärket Mora

Värdesätter tiden som konstnär

För Annette Backman blev drömmen om en egen ateljé verklighet för sex år sedan. En plats för lustfylld kreativitet, återhämtning och utmaningar. Här fokuserar hon helt och hållet på att vara konstnär, andra dagar fokuserar hon på att rädda andras liv.

Annette Backman

För sjätte året i rad öppnar Annette Backman upp sin ateljé för turnerande besökare inför Konst Runt Siljan som 30års-jubilerar i år. Här möts man av akvarellmålningar i en skön kreativ miljö hemma på gården i Morkarlby. Under våren har några av hennes verk hängt på Edviks Konsthall och utställningen Auqa di Colore. Edviks konsthall i Sollentuna är en av de större konsthallarna i Sverige, där Ricardo Donoso är konsthallschef och kurator. Utställningen omfattade kvinnliga skickliga akvarellister och hon var utvald som en av fem svenska konstnärer. - Det är en stor ära att jag blev inbjuden, säger Annette.

Motiv från en målarkurs på Rhodos

Sjuksköterska och konstnär

Annette varvar sin vardag som konstnär med att vara sjuksköterska på Mora Lasarett. En kombination som gör att hon värdesätter tiden i ateljén extra mycket. Samtidigt ger det henne energi till att jobba i ett högt tempo som sjuksköterska på intensiven. Det var först vid 26 års ålder hon börjande måla efter att ha anmält sig till en akvarellkurs.

-Jag hade precis flyttat till Boden för att vidareutbilda mig till intensivsköterska. För att göra något kul med fritiden började jag ta gitarr-lektioner och gå på akvarellkurs. Jag minst att jag plockade ihop en korg med penslar och färg till kursen och den korgen har jag aldrig plockat ur.

Någon gitarrist blev hon inte men hon fastnade direkt för akvarellmåleriet. -Jag fascineras fortfarande av när färg, vatten och teknik samspelar på ett bra papper. Förutom kortare kurser är hon självlärd. Hon försöker att studera stora akvarellister och deras skickliga teknik.

- Jag ägnar mycket tid åt mitt måleri och stävar hela tiden att utvecklas. Bland motiven finns olika tolkningar av björkar, landskap, äldre ting, människor och djur.

- Ofta vill jag förmedla en historia, något vackert och med en ton av vemod. Hon samlar inspiration från naturen och samlar intryck för att se hur skuggor, snö och vatten beter sig i olika ljus.

Ett urval av alla motiv finns på hemsidan på ateljebackman.se

Jurybedömda utställningar

2006 deltog Annette vid sin första jurybedömda utställning under Julsalongen i Mora Kulturhus. Sedan dess har hon deltagit i många jurybedömda utställningar. 2010 blev hon inbjuden till utställningen i Väsby Konsthall. Det var ett steg i rätt riktning och efter det började hon planera för en egen ateljé hemma på Lundstigen i Morkarby. Höjdpunkten kom vid den jurybedömtda akvarellsalongen 2012 i Väsby Konsthall där hon blev årets stipendiat 2012. -Det blev ett kvitto på att all min tid med penseln i handen började ge resultat.

En egen ateljé på gården

Våren 2013 stod hennes egna ateljé klar och hon kunde ta emot besökare under Konst Runt Siljan under Kristihimmelfädshelgen.

- Konstrundan är en underbar tradition där besökarna får komma oss nära och se hur vi jobbar, säger hon. 2014 gick Annette ner i arbetstid som sjuksköterska för att få mer tid till konsten. Kreativiteten flödade i ateljén.

- Allt flöt på och efter en fantastisk sommar funderade jag på att släppa taget om min trygga anställning för att satsa på konsten.

Ville satsa heltid på konsten

Men i oktober 2014 kom smällen, då hon upptäckte en knöl i bröstet. Som sjuksköterska förstod hon direkt allvaret och prognosen visade sig vara illa. En aggressiv bröstcancer som slog undan både vardagliga rutiner och framtidsplaner.

- Jag for rakt ner i botten, minns Annette. Ateljén stod tom och Annette kämpade med den tuffa cellgiftsbehandlingen då varje dag var en kamp. I slutet av 2015 opererades något misstänkt i levern bort, men kvar fanns en stor oro för sjukdomens nästa attack. Små stunder i ateljén blev längre ju mer ork hon fick tillbaka.

- Akvarellmålning kräver fullt fokus och i dessa stunder kände jag bara lycka.

Ett urval av alla motiv finns på hemsidan på ateljebackman.se

Målarglädje med framtidstro

Nu har snart fem år gott och framtidstron är tillbaka. Hon jobbar nu för fullt, halvtid som sjuksköterska och halvtid som konstnär. Hon har alltid en längtan till de dagar hon kan tillbringa i ateljén. Då kliver hon ut i sitt lustfyllda rum på morgonen och jobbar oavbrutet fram till eftermiddagen. Hon jämför sitt sätt att måla som att komponera musik och det krävs en hel del planering.

- Jag vill ha med både starka och svaga partier och klämma in både dur och moll. Jag försöker också få in en temperatur i bilden. Om det ska vara en iskall vinterdag vill jag att man ska känna det. Vilka ytor ska vara vita och torra? Vilka ytor ska vara flödiga och vilka ska vara distinkta?

Mod att misslyckas

Hon använder olika verktyg för att skapa effekter. Vattenspruta, svamp, tejp, kreditkort, linjaler och penslar i olika bredder. Utmaningen är att få ett flöde med mycket färg för att mer ska hända på färre penseldrag. Akvarellfärgerna måste också få chansen att jobba i papperet. - Man måste våga misslyckas. Jag har säkert snålat in 10 år av min utveckling, konstaterar Annette numera är generös med både färg och papper. Som i alla kreativa processer är det inte alltid lätt att ta beslutet när man är klar.

- Det är bra om målningen får vila ett tag.

Kurser i akvarellmålning

För att sprida sina kunskaper hon samlat under 20 års tid håller Annette helgkurser i akvarellmålning. Hon arrangerar även målarresor utomlands och nästa resa väntar i höst.

- Det är bra att åka iväg och helt fokusera på att måla. Vi har fantastiskt roligt och utvecklas tillsammans.

ateljebackman.se

Uppdaterad: 9 juli, 2019
Facebook Twitter Linkedin