Varumärket Mora

Vikas okände världsartist

Han har turnerat över hela världen, gett ut 14 album varav fyra soloplattor och han har samplats av Kanye West.
Likväl är Peter Morén ganska okänd hos den stora allmänheten. Kanske för att hans band Peter, Bjorn and John alltid har var större utomlands än hemma i Sverige. Och allt började hemma i Vika.

I Peter Moréns föräldrahem förekom det alltid musik. Boppers, ELO med de häftiga skivomslagen och Paul McCartney var bara några av artisterna som snurrade på skivspelaren.
– När de sedan visade ett filmklipp med Beatles på teve en lördagkväll var det kört. Jag var sju år gammal och blev torsk på popmusik. Och eftersom det fanns en fiol hemma började jag ta lektioner.
Så småningom blev det gitarr men ambitionerna var inte att bli en ny Yngwie Malmsteen – målet var att skriva egna låtar.
– Jag satt hemma och tragglade med ackordböcker och tog ut låtar jag hörde på radio. När jag sedan började i högstadiet hade jag turen att få Britt-Marie Kalin som lärare. Hon lyssnade på vad eleverna var intresserade av och vi fick prova alla möjliga instrument. För mig var det stort eftersom min musiksmak skilde sig från kompisarnas – jag var inne på Elvis Costello och annan britpop medan de andra spelade hårdrock.

Via musikgymnasium i Västerås hamnade Peter i Stockholm och fick så småningom kontakt med Björn Yttling och John Eriksson. Tillsammans bildade de bandet Peter, Bjorn and John, som 2006 fick en jättehit med låten ”Young Folks”. Låten tog dem ut på världsturnéer och tillägnades ett eget avsnitt i teveserien ”Hitlåtens historia”. Bandet gav i höstas ut sin åttonde platta ”Darker Days”, släpper ytterligare en skiva inom kort och planerar ett rejält 20-årsjubileum nästa år.

Peter har även gett ut soloplattor på både svenska och engelska, är delägare i skivbolaget Ingrid och samarbetar mycket med andra artister.
– Jag har nyligen varit i England för några tillfälliga projekt och släppte i somras en mini-LP på svenska tillsammans med sångaren och låtskrivaren David Shutrick. Det var så kul att vi kommer att släppa en fullängdsplatta tillsammans inom kort.

Peters släkt på mammas sida är bördig från Mora, och även om det kanske inte hörs vid första lyssningen så finns det ett drag av folkmusik i hans låtar.
– Melankolin som finns i den mer mollbetonade folkmusiken har präglat mycket av svensk pop och ibland har jag tänkt ta upp fiolen igen. Och det vore jättekul att komma upp till Mora och spela – med Britt-Marie, David Shutrick eller på egen hand. Idag finns det ju dessutom flera bra livescener i Mora.

  • 43 år, uppväxt i Vika och bosatt i Stockholm.
  • Gift med Christine, pappa till Beppe.
  • Artist, låtskrivare och producent.
  • Har bland annat skrivit världshiten ”Young Folks” tillsammans med Björn Yttling.
Uppdaterad: 31 oktober, 2019
Facebook Twitter Linkedin