Varumärket Mora

Vinterstaden med något för alla

Njut av natur, kultur och upplevelser i en stad som aldrig stannar upp. Mora lockar
besökare året runt, är en fantastisk vinterdestination och en bra plats att slå sig ner på.

Nära till allt

Man behöver inte ha bil för att kunna njuta av allt som vinterstaden Mora erbjuder, då resecentrum ligger på gångavstånd från stadskärnan och möjliggör hållbara resor med tåg eller buss. Det mesta finns på nära avstånd som hotell, sevärdheter och mysiga shoppingstråk med restauranger och caféer. Zornmuseet och Zorngården ligger inbäddad i vacker vintermiljö vid Mora kyrka och här kan man uppleva konst och göra ett besök i makarnas Zorns unika konstnärshem.

Vintertid plogas isen på Saxviken av ideella krafter och kilometerlånga banor fylls med skridsoåkande motionärer och familjer. Även skidspår och gångbanor finns så att alla kan njuta av vackra vinterdagar oavsett ålder och utrustning. Från centrum går Vasaloppsspåret till Hemus skidstadion med elljusspår och vidare spår mot Sälen eller Norra Garberg som är ett vinterparadis för skidåkare. Här lägger sig snön tidigt och stannar långt in på vårkanten.

Byar med attraktioner

Byarna runt Mora bjuder också på vinterupplevelser. I Gesunda ligger Tomteland, som varje säsong fylls med levande sagofigurer, teater och musik. En unik temapark som årligen lockar 70 000 besökare.

I Nusnäs pågår dalahästtillverkningen året om. En hantverkstradition som bevarats i generationer vilket man kan följa i processen från täljning till målad häst. I Oxberg tillverkas träskor och i byn Gopshus som ligger bredvid susar skidåkare ner för Gopshusbacken. Här passerar längdskidåkare längs Vasaloppsspåret, många med utmaningen att gå i mål i Mora under några av vinterns skidlopp.

Världskända varumärken

Vasaloppets vintervecka är skidfesten  som årligen lockar över 50 000 skidåkare och publik. En folkfest med 100-årig historia och som har satt Mora på världskartan. Under en vecka pågår olika skidlopp som passar alla oavsett ålder.

Andra världskändisar från Mora är företag som tillverkar knivar, vatten-
kranar, mobilmaster, belysningsstolpar och stegar. Starka varumärken som bygger Moras basindustri och tillsammans med besöksnäringen, handeln och föreninglivet formar ett attraktivt Mora.

Kulturen, idrotten och de fina traditionerna gör att Mora är en bra plats att slå sig ner på. Här är det enkelt att leva det goda livet.

Uppdaterad: 20 januari, 2023
Facebook Twitter Linkedin