Varumärket Mora

Yrkesmässa ska inspirera till jobb på hemmaplan

Den 23 oktober arrangeras för första gången en yrkesmässa i Mora. 
    - Det blir en inspirationsdag för elever och arbetsgivare att finna varandra, få till möten och synliggöra vilka yrken och branscher som finns på hemmaplan, säger Anders Sandberg, projektledare för Morakontraktet.


Det är projektet Morakontraktet som tillsammans med Mora kommun arrangerar en yrkesmässa för arbetsgivare och elever från Mora, Orsa och Älvdalens kommuner. Syftet med mässan är att stärka elevernas valkompetens för framtida studie- och yrkesval samtidigt som arbetsgivare får en chans att visa upp sin bransch och sina yrken för eleverna.

Arbetsgivarna får under dagen träffa cirka 1000 nyfikna elever som går årskurs 8 och 9 på högstadiet, årskurs 2 på Mora gymnasium samt elever från Moras vuxenutbildning.
- Det kommer finnas 65 montrar, där ungefär hälften är företag och hälften är arbetsgivare inom den offentliga sektorn. Målet är att Mora, Orsa och Älvdalens största branscher ska finnas representerade för att skapa en så bred branschrepresentation som möjligt, säger Anders Sandberg.

Det är kostnadsfritt för företag att delta på mässan, däremot får man stå för sin egen utsmyckning, personal, aktiviteter och innehåll i montern. Det viktigaste är att skapa en rolig, intressant och inspirerande aktivitet som får eleverna att bli nyfikna och engagera sig i dialog. Några exempel från Karlstads yrkesmässa är elever som får testa tekniska hjälpmedel inom äldrevården, tapetsera en vägg eller köra lastbilssimulator hos ett transportföretag.

PEABs monter, från yrkesmässan i Karlstad

Arbetsgivarna uppmanas också att erbjuda praktikplatser till intresserade ungdomar.
- I mitten av mässan kommer det finnas ett ”SYV-torg”, där studie- och yrkesvägledare finnas för att informera om utbildningar och hjälpa till med praktikplatser. Det kommer också finnas en prao-bank tillgänglig där de arbetsgivare som anmält intresse för att ta emot praktikanter finns listade, berättar Anders.

FAKTA YRKESMÄSSAN

  • En mötesplats för arbetsgivare och elever från Mora, Orsa och Älvdalen
  • Arrangeras av Morakontraktet och Mora kommun
  • Kostnadsfritt för företag att delta
  • Äger rum 23 oktober klockan 09.00 – 16.00 i Idre fjäll arena i Mora
  • Läs mer på morakommun.se/yrkesmassa
Uppdaterad: 2 september, 2019
Facebook Twitter Linkedin