Varumärket Mora

ZORN under ytan

Dyk ned i några av Anders Zorns mest kända konstverk i Zornmuseets utställning Zorn under ytan. Tack vare ny forskning och modern teknik kan besökare i sommar följa tillkomsten av några Zornmålningar och upptäcka vad som döljer sig bakom det vi ser.

Vid förra sekelskiftet var Anders Zorn en av Europas mest hyllade konstnärer. Kungar, presidenter, finansmän och kulturpersonligheter stod på rad för att få sina porträtt målade av den berömde svensken. Idag är Zorn kanske mindre känd, åtminstone utanför Sverige, men de som möter hans målningar och akvareller kan ännu fascineras av hans briljanta teknik och hur lätt han tycktes skapa sina verk. Det är som om de har tillkommit utan ansträngning.

Sommarens utställning

Sommarens utställning erbjuder en bred exposé över Anders Zorns konstnärskap. Men den riktar också strålkastarljuset på det som finns under ytan i de välkända verken, det vill säga Zorns teknik och material. Röntgenbilder, färganalyser, skisser och fotografier ger en inblick i den process som ledde från idé fram till färdig bild.
– För första gången någonsin kan vi exempelvis visa hur Zorn från början tänkte sig bakgrunden i det berömda Självporträtt i rött, säger Johan Cederlund på Zornmuseet. Detsamma gäller målningen Midnatt, som hade sett ganska annorlunda ut om Zorn hållit fast vid sin första idé. Utställningen vill visa att målningar som ger intryck av improvisation faktiskt föregicks av otaliga skisser och studier, konstnärliga överväganden och djup kunskap om de material som används.
Här uppmärksammas också myten om ”Zorns palett”, det vill säga att konstnären i sitt måleri bara ska ha hållit sig till fyra färger: vitt, rött, gult och svart. Johan ler:
– Det där är något som Zorn själv gärna förde fram och som har levt kvar till våra dagar. I själva verket var Zorns palett betydligt rikare, vilket vi också visar i utställningen.

Baserad på forskning

Utställningen är i stor utsträckning baserad på konsthistoriker Emma Janssons forskning om Zorns teknik, presenterad i en doktorsavhandling vid Stockholms universitet 2022.
– Makarna Anders och Emma Zorn var alltid angelägna om att stödja vetenskaplig forskning, förklarar Johan. Det är i samma anda som vi försöker verka än idag.

Midnatt, 1891. Olja på duk, 69 x 102,8 cm. Zornmuseet.

Fler besöksmål om Zorn

Johan vill också upplysa om de andra besöksmålen som hör till Zornmuseet. På Zorngården erbjuds som vanligt guidade turer varje dag och och på Zorns gammelgård kan barn och vuxna följa med på Tidsresans dramatiserade visningar av den historiska miljön där spel och lekar erbjuds.
Till sist vill Johan informera om Café Zorn som i sommar öppnar i ny regi. Det är Scott Ferguson, med bakgrund från bland annat Fryksås hotell, som nu hälsar Morabor och andra gäster välkomna att besöka denna oas bredvid Zorngården.

Zorns ateljé. Foto: Kola Productions.

Uppdaterad: 10 juli, 2023
Facebook Twitter Linkedin