Dalahästen

Dalahästen

Dalahästen med ursprung i Mora

Dalahästen är numer inte bara en symbol för Mora och Dalarna – utan för hela Sverige. Det är dock i Mora den har sitt ursprung, i byn Nusnäs där den än i dag tillverkas med samma kärlek till hantverket. Så som den gjort i alla tider.

Få saker är så förknippade med Sverige som just vår dalahäst, den som har sitt ursprung i Mora. Det var på 1700-talet som skogsarbetarna i byarna runt Mora började tälja trähästar i timmerkojor om kvällarna. Långt senare, på 1830-talet, fick hästarna sitt karaktäristiska kurbitsmönster. De såldes så småningom i byarna och reste med handelsresande runt om i Sverige.

Den lilla byn Nusnäs, vid Siljans strand, var en av byarna i vilken de första dalahästarna tillverkades. Det är också här traditionen lever vidare. Dagens dalahästtillverkning genomsyras av samma kärlek till hantverket. Hästarna täljs och målas nämligen fortfarande för hand.

I dag är Nusnäs ett populärt besöksmål och det finns två dalahästtillverkare.

Grannas A Olsson Hemslöjd Nils Olsson Hemslöjd

Evenemang

Vasalopp, Vinterfest, Konst runt Siljan och Buster cup – det händer mycket i Mora under året. Visit Dalarna listar alla Moras och Dalarnas...

Evenemang

Outdoor

I Mora är det nära till naturupplevelser och motion. I naturen och skogarna finns det gott om skidspår, cykelleder, skridskobanor, paddling och...

Outdoor

Camping

Upplev Moras fantastiska campingutbud! Flera av campingarna ligger vid Siljans, eller någon annan sjös, strand....

Camping