Varumärket Mora

Dalahästen

Dalahästen med ursprung i Mora

Dalahästen är numer inte bara en symbol för Mora och Dalarna – utan för hela Sverige. Det är dock i Mora den har sitt ursprung, i byn Nusnäs där den än i dag tillverkas med samma kärlek till hantverket. Så som den gjort i alla tider.

Få saker är så förknippade med Sverige som just vår dalahäst, den som har sitt ursprung i Mora. Det var på 1700-talet som skogsarbetarna i byarna runt Mora började tälja trähästar i timmerkojor om kvällarna. Långt senare, på 1830-talet, fick hästarna sitt karaktäristiska kurbitsmönster. De såldes så småningom i byarna och reste med handelsresande runt om i Sverige.

Den lilla byn Nusnäs, vid Siljans strand, var en av byarna i vilken de första dalahästarna tillverkades. Det är också här traditionen lever vidare. Dagens dalahästtillverkning genomsyras av samma kärlek till hantverket. Hästarna täljs och målas nämligen fortfarande för hand.

I dag är Nusnäs ett populärt besöksmål och det finns två dalahästtillverkare; Grannas A Olsson Hemslöjd och Nils Olsson Hemslöjd.
Besök även Lelles Dalahästar i Mora Noret.

Läs gärna mer om dalahästens spännande historia.

Uppdaterad: 27 januari, 2023
Facebook Twitter Linkedin