Vasaloppet

Vasaloppet

I fäders spår för framtida segrar

Varje år vallfärdar 100 000 människor till Mora för att utmana sig själva i något av Vasaloppets arrangemang. Numer har Vasaloppet både en vintervecka och en sommarvecka. Gemensamt för de båda är den folkfest som råder i Mora i samband med loppen.

Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 när Gustav Eriksson, senare Gustav Vasa, flydde från danska soldater. Under sin flykt stannade han upp i Sälen och återvände till Mora. Den legendariska sträckan på 90 kilometer blev dock Vasaloppet först 1922 när det initierades av Morasonen Anders Pers.

Sedan starten 1922 har mer än en miljon människor åkt något av loppen. Själva Vasaloppet, som alltid går av stapeln första söndagen i mars, är världens äldsta och största skidlopp. I dag finns sexton olika lopp i disciplinerna längdskidåkning, löpning och cykling, fördelade på en vintervecka och en sommarvecka.

Under Vasaloppsveckorna förvandlas Mora till en folkfest. Loppen lockar årligen cirka 100 000 anmälda och med dem kommer anhöriga och supporters som alla tillsammans med ortsbor och funktionärer bidrar till en härlig stämning i Mora.

Vasaloppet

Dalahästen

Dalahästen är numer inte bara en symbol för Mora och Dalarna – utan för hela Sverige. Det är dock i Mora den har sitt ursprung, i byn Nusnä...

Dalahästen

Snabbmat

Pizza, kebab, sushi, hamburgare eller något annat snabbt? I Mora finns det många olika snabbmatsalternativ....

Snabbmat

Hotell

Bo över på något av Moras fina hotell. Njut av SPA-anläggningar, god mat och/eller naturnära boende direkt i Vasaloppsspåret. Mora Hotell&Spa...

Hotell