Varumärket Mora

Områden

Områden i Mora

Mora består av flera olika byar, alla med sin särprägel. De är attraktiva med sina natur- och kulturmiljöer och många väljer att bosätta sig i en by. Många av byarna har en aktiv byförening som arrangerar olika typer av evenemang. Mora består av ca 20 000 invånare varav 13 500 bor i tätort inom fem kilometer från centrumkärnan. Cirka 6 600 personer bor i Moras byar.

Morastrand är den centrala delen av Mora och var tidigare en egen ort i Mora socken och Mora landskommun. Här finns bryggor, båtplatser, badstrand och handelsområdet "Centrum" med butiker, restauranger, caféer mm.

Den centrala byn Utmeland intill Siljansstrand har gamla anor, den bestod i äldre tid av två byklungor – Norra Utmeland och Södra Utmeland. Här finns Skeriol Moras folkhögskola, Zorns gammelgård och Vasamonumentet. Här finns förskola och skola och det är gångavstånd till centrala Mora.

Morkarlby och Hemus är gamla byar centralt belägna. Morkarlby är mestadels byggt under 1950-, 1960- och 1970-talen och består av mycket villor. Morkarlby är ett attraktivt område, där mycket villor och småhus byggs just nu. Här finns närhet till aktiviteter, centrum och skola låg-, mellan- och högstadium.

Mora-Noret eller lokalt kallat Noret är en gammal by, numera del i Moras tätort intill Österdalälven. I Mora-Noret återfinns bland annat en av Mora kommuns största arbetsplatser Mora lasarett (nära 1600 av Moras invånare jobbar inom offentliga sektorn). Där ligger även handelsområde Noret, och Noretskolan, låg-mellan och högstadium. Här finns både bostadsrätter, hyreslägenheter och villor.

Vattnäs är en tätort i Mora kommun. Orten ligger mellan Mora och Orsa, vid Orsasjöns strand och Inlandsbanan.

Bergkarlås och Risa är vackert beläget efter turistvägen mot Orsa ett par kilometer bort från Orsasjön.

Ulvsjö  Belägen ca 8 mil norr om Mora utmed vägen mot Lillhärdal. Byn hade tidigare ca 70 invånare med skola och affär. Numera ca 7 invånare.

Färnäs ligger strax öster om Mora. Det centrala stråket genom Färnäs är bygatan, som tidigare varit en del av riksväg 70 (ursprungligen 12), vilken nu löper norr om byn.

Redan från tidig medeltid finns information som tyder på att det i byn Nusnäs funnits bosättningar med jordbruk och hantverk som huvudsyssla. Här startade tillverkningen av den världskända sverigesymbolen Dalahästen. I dag är Nusnäs en by som har ca. 400 hushåll men är betydligt fler under sommaren. Här finns förskola, skola och fritids samt idrottsplats, fina badplatser och en vacker festplats intill Siljan.

Fu är en liten by i Mora utmed riksväg 70, omkring en mil sydöst om Mora.

Garsås med sin högsta punkt ca 250 m över havet och 89 m över Siljan, har vidunderlig utsikt över sjön, Gesundaberget och Sollerön. Byn är belägen ungefär halvvägs mellan Mora och Rättvik

Byarna Östnor, Kråkberg och Öna var kända för sina binäringar. Bönderna gjorde gelbgjuteriarbeten, mässingskammar och spolmaskiner, vävskedar, och korgarbeten, vävnader och fällar, dalahästar och laggkärl som såldes söderut i landet. Öna är beläget intill Österdalälven några ett par kilometer från centrala Mora, här finns handelsområdet Tuvan.

Kråkbergs by intill Orsasjön består av gamla gårdar väl samlade i tre klasar, Sur-i-Byn, Nord-i-Byn och Ost-um-Åkern, modern villabebyggelse i de områden som tidigare utgjorde byns åkrar och ängar. Dit hör även Finnsnäs, Knaggnäs och Kålkitt på västra sidan av väg 70. Kråkberg är beläget några kilometer från centrala.

Östnors by, eller "Åstnår" som byn kallas av sina inbyggare, är belägen ca fem kilometer uppströms och nordöst om Österdalälven. Känd för bl.a klocktillverkning, knivfabrik och gjutning. I dag finns flertalet av Moras kända varumärken etablerade i denna by, FM Mattsson Group, Morakniv mfl.

Bonäs brukar kallas för Sveriges längsta radby intill Orsasjön. Den sträcker sig med gårdarna som ett pärlband utefter bygatan i en längd av ca 5 km från norr till söder. Här finns fritids och förskola.

Våmhus ligger vid Orsasjöns nordvästra strand och består av 14 mindre byar. Här talas ännu dalmålet Våmhusmål. Orten är känd för sin korgflätning och för hårarbete. Här finns förskola, låg -och mellanstadium.

Långlet och Selja är vackra små byar intill Österdalälven c:a 7 km Nordväst om centrala Mora. Eldris är en fäbod som hör till byn Långlet. I Selja-Långlet finns förskola, fritids och F-6-skola. Strax väster om järnvägen till Älvdalen, ca. 12 km. nordväst om Mora ligger fäboden Läde. I dag har Läde karaktären av sommarstugeboende och de sista som ”byffrade” upp hit med sina kreatur, gjorde så på 1960-talet. Här finns dock ännu en jordbrukare som håller landskapet öppet och som även för boskap i fäboden.

Gopshus ligger intill Österdalälven, vid Spjutmosjöns sydvästra strand, känd för sin Vasaloppskontroll och sin fina alpina anläggning Gopshusbacken. Närliggande orter är bland annat Oxberg som har ca 150 gårdar. Av dessa är ca 2/3 permanentbostäder. Detta innebär att särskilt under sommartid ökar antalet boende i byn påtagligt genom att flera gårdar/hus nyttjas som fritidsbostäder.

Vinäs belägen vid Vinäsfjärden som är den nordligaste delen av Siljan, några kilometer söder om centrala Mora. Genom byn flyter Vinäsbäcken, vars dalgång, Vinäsgraven, är naturreservat. Mora-Siljans flygplats ligger i anslutning till orten.

Vika by är en långsträckt by vid E 45:an 9 km söder om Mora indelad i tre delar, södra, norra, samt där emellan den centrala delen, Stenis. Antalet invånare i byn är ca 600 men är nu inne i en generationsväxling då många barnfamiljer flyttar hit vilket är glädjande. Här finns förskola, låg -och mellanstadium.

Ryssa fäboden som blev by I byns äldre historia har sjön och ån spelat en stor roll eftersom våra förfäder sökte sig till sjöar och vattendrag för jakt och fiske.

Gesunda by ligger på fastlandet i Solleröns socken, nedanför det 514 m höga Gesundaberget, en skidanläggning med sagolik utsikt över Siljan, välbesökt av vandrare och downhillåkare. I Gesunda bor även självaste Tomten, Moras välbesökta Tomteland som har öppet sommar och vinter, i byn finns även ett vandrarhem.

Isunda en vacker liten by intill Siljan, 8 km från centrala Mora intill Siljan.

Sollerön mitt i Siljan även kallad solens ö, här finns  bibliotek, skolan, kyrka, livsmedelsbutik, gym, vävstuga, restaurang och hållplatser för busslinjer till Mora. Här finns även en textilsamling där äldre delar av sollerödräkten förvaras och visas i utställningar. Här finns förskola, -låg och mellanstadium. Välbesökta besöksmål som Sollerö camping med en vackert belägen badplats med utsikt över Gesundaberget och på ön finns även flertalet vikingagravar.

Södra Venjan och Söromsjöbygden är en del av Venjans socken, belägen där Mora, Malung och Vansbro kommuner möts. Bygden är gammal och har enligt dokumentation varit befolkad sedan 1400-talet. Söromsjöbygden består av byarna Kättbo, Gävunda, Kättboåsen, Finngruvan, Landbobyn, Johannisholm, Siknäs, Vimo, Finnbodarna, Brintbodarna.
Norra Venjan Venjan är den allra minsta av Dalarnas gamla socknar, och idag bor det omkring 650 personer i bygden varav 400 av dessa finns i Knås, Stutt och Västbygge som ligger runt kyrkan och den glittrande Vanån som stilla rinner genom byn.
I Venjan finns förskola, låg- och mellanstadium samt livsmedelsaffär, bibliotek, simhall, bowling och distriktssköterskemottagning.

Uppdaterad: 5 juli, 2023
Facebook Twitter Linkedin