Varumärket Mora

Sommarstaden

I Mora finns verkligen något för alla. Här finns lugnet, pulsen och utmaningarna. Naturen, staden och evenemangen lockar besökare året runt och sommaren bjuder på upplevelser för stora och små.

Nära till allt

Man behöver inte ha bil för att kunna njuta av allt som sommarstaden Mora erbjuder, då resecentrum ligger på gångavstånd från stadskärnan och möjliggör hållbara resor med tåg eller buss. Det mesta finns på nära avstånd som hotell, sevärdheter och mysiga shoppingstråk med restauranger och caféer. Mitt i centrum ligger Zornmuseet och Zorngården och här kan man uppleva konst och göra ett besök i makarnas Zorns unika konstnärshem.

Saxviken en mötesplats

Sommartid blir Saxviken en populär mötesplats med promenadstråk, båtliv, badstrand och uteserveringar. Vid kajen anlägger ångbåtsfartygen S/S Engelbrekt och M/S Gustaf Wasa under kryssningsturer på Siljan och gästbryggan är välbesökt under soliga sommardagar.

Vandring och cykling

I Mora finns utmärkta möjligheter till vandring och cykling där berg, sjöar, vattendrag och fäbodar ger en stor omväxling på turerna. Siljansleden och Vasaloppsleden är våra mest kända vandrings- och cykelleder, som bjuder på en lätt och omväxlande terräng. Vid start i Mora centrum kan man variera sin tur med avstickare på andra stigar och grusvägar i Moras ”vildmark”.

Byar med attraktioner

Byarna runt Mora bjuder sommartid på upplevelser för stora och små. I Gesunda ligger Tomteland, som varje säsong fylls med levande sagofigurer, teater och musik. I Nusnäs pågår dalahästtillverkningen året om. En hantverkstradition som bevarats i generationer vilket man kan följa i processen från täljning till målad häst. I Våmhus tillverkas näverkorgar och i Oxberg tillverkas träskor.

Världskända varumärken

Vasaloppets Sommarvecka är en folkfest som årligen lockar tiotusentals deltagare och publik. Under en vecka i augusti pågår olika cykel- och löplopp som passar alla oavsett ålder.
Andra världskändisar från Mora är företag som tillverkar knivar, vattenkranar, mobilmaster, belysningsstolpar och stegar. Starka varumärken som bygger Moras basindustri och tillsammans med besöksnäringen, handeln och föreningslivet formar ett attraktivt Mora.
Kulturen, idrotten och de fina traditionerna gör att Mora är en bra plats att slå sig ner på. Här är det enkelt att leva det goda livet.

Besök och parkera i centrum

Trafikverket bygger om E45 och väg 70 för att skapa bättre framkomlighet genom centrala Mora. Även ladd- stationer för elbilar och gång- och cykelvägar byggs ut i projektet som väntas vara klart hösten 2024. Läs gärna mer samt se information om parkeringar i centrala Mora.

Uppdaterad: 25 april, 2024
Facebook Twitter Linkedin