Varumärket Mora

Jubileumsvasan ett hyllninglopp till 100 år

Vasaloppet firar 100 år med att återskapa det allra första Vasaloppet. Jubileumsvasan är ett hyllningslopp till pionjärerna som drog igång och genomförde det allra första Vasaloppet 1922. 139 deltagare är utvalda att hylla vinteridrottens maratonlopp med utrustning och förhållanden som för 100 år sedan.

År 2022 firar Vasaloppet sitt 100-årsjubileum och Vasaloppet söndag 6 mars är fullbokat med 15 800 anmälda deltagare. Men redan lördag 12 februari 2022 arrangeras alltså ett nio mil långt historiskt Vasalopp – Jubileumsvasan.
– Vi vill hylla vår historia genom ett skidlopp som om det vore 1922 igen. Det betyder långa träskidor med tårem, näbbskor, tjära som valla och vadmalsbyxor. Man kan se det som ett levande museum eller en unik möjlighet att förflytta sig 100 år tillbaka i tiden, säger Mats Rylander, projektledare för Vasaloppets 100-årsjubileum.

548 ansökte om utmaningen

Det var den 10 februari 1922 som morasonen Anders Pers, chefredaktör i Vestmanlands Läns Tidning, lanserade tanken om ett nationellt skidlopp från Sälen till Mora för att fira fyrahundraårsminnet av Gustav Erikssons befrielsegärning.
Den 7 mars publicerades en annons om Vasaloppet i alla större dagstidningar och den 10 mars hade den första skidåkaren anmält sig. Den 19 mars 1922 avgörs det första Vasaloppet, som direkt blev en succé. 139 deltagare var anmälda, 119 kom till start och 117 tog sig i mål.
Liksom för hundra år sedan startade Jubileumsvasan 2022 med en annons. Utmaningen att skida Sälen till Mora med utrustning och förhållanden som för 100 år sedan lockade många. 548 personer svarade på annonsen i Dagens Nyheter. Alla är beredda att ta på sig det ansvar som krävs för att samla ihop utrustning, träna och genomföra Vasaloppet som om det vore 1922 igen.

139 utvalda deltagare

Efter ett omfattande juryarbete valdes 139 deltagare ut till det ärofyllda loppet. Bland de uttagna finns deltagare från tio olika nationer, 17 av Sveriges 21 län är representerade och i startlistan finns ättlingar både till den förste Vasaloppsvinnaren, Ernst Alm från Norsjö, och Vasaloppets upphovsman, Anders Pers samt flera tidigare Vasaloppsvinnare. Lägg därtill en italiensk bagare med Vasaloppets måldevis tatuerad på armen, dotterdottern till en av de kvinnliga pionjärerna som genomförde Vasaloppet, fem Vasaloppssegrare, flera nationella mästare och världsmästare inom längdåkning och skidskytte.
– Deltagarna har gjort ett gediget jobb för att få fram rätt utrustning och kläder. Det har varit väldigt intressant att få ta del av deras bilder och förberedelser och klart är att det här kommer att bli ett spektakulärt lopp för både deltagare och publik.
Träningen pågår för fullt och i den öppna Facebook-gruppen Jubileumsvasan 2022 går det att följa deltagarnas förberedelser och samtidigt ställa frågor samt komma med tips och idéer.

Återspegla tiden för 100 år sedan

Målsättningen med Jubileumsvasan är att allt, så långt det är möjligt, ska återspegla tiden då Ernst Alm, Margit Nordin och de andra pionjärerna genomförde sina lopp.
– Vi kommer att sträva efter att efterlikna förhållandena och banprofilen från det ursprungliga loppet 1922 så långt det är praktiskt möjligt. Starten kommer att gå klockan 07.04 vid Olnispagården i Sälen, på den västra sidan av Västerdalälven.
De tre kontrollerna Mångsbodarna, Evertsberg och Oxberg passeras på vägen ner mot målet vid Gustav Vasa-statyn i Mora. Underlaget kommer bland annat att bestå av packad snö på skogsvägar och stigar.
– Vår önskan är att återskapa den högtidliga stämningen vid målet i Mora med bekransning av segraren och stor publik.

Livesändning

Jubileumsvasan kommer att sändas live i Vasaloppet.TV där tittare över hela världen kan följa detta historiska lopp. Självklart hoppas vi också att många kommer och tittar på plats och hjälper oss att återskapa hela arrangemanget, till exempel genom att ha tidsenliga kläder på sig. Längre fram kommer vi kunna informera mer om färdvägen och var publiken kan heja fram och peppa åkarna på plats, avslutar Mats Rylander.

Text: Sara Axelsson / Foton: Vasaloppet

Uppdaterad: 25 november, 2021
Facebook Twitter Linkedin